Nick de Jong Nick de Jong
05/06/2024 10:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2024 16:02

Het bitcoin halving effect: Grote miner ziet inkomsten bijna 50% dalen

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Het bitcoin halving effect: Grote miner ziet inkomsten bijna 50% dalen

Foto: Mark Agnor/Shutterstock

Half april vond de bitcoin (BTC) halving plaats, waarmee de beloning van bitcoin miners halveerde van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. De maand mei was de eerste volledige maand, waarin de miners slechts de helft aan beloningen ontvingen.

Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan
Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan

Effect van de bitcoin halving is duidelijk zichtbaar

Het effect van de bitcoin halving was in de maand mei duidelijk voelbaar voor de miners. Zo liet de bitcoin miner Bitfarm op 3 juni weten dat zijn opbrengsten uit het minen van de grootste cryptomunt met 42% daalden.

De totale bitcoin productie in de maand mei was 156 BTC, waar dit in april nog 263 BTC was. Het verschil in bitcoins vertegenwoordigt een waarde van bijna 8 miljoen dollar.

De daling was ook terug te zien in de hoeveelheid bitcoin per eenheid computerkracht die het bedrijf verdiend heeft. Dit nam af met 45%, van 44 naar 24 exahashes per seconde (EH/s).

Een andere reden die Bitfarm benoemde om de daling te verklaren was de onverwachte koude temperaturen bij hun vestiging in Rio Cuarto in Argentinië.

Het weer zou in de afgelopen 44 jaar niet zo slecht zijn geweest. Door het weer moest het mining bedrijf zijn productie verlagen voor 8 dagen. Wel benoemt Bitfarm dat de moeilijkheidsgraad van het minen in mei 4,2% lager was dan in april. Hierdoor werd een deel van de schade weer ingehaald.

Advertentie

BTC miningbedrijf gaat capaciteit nog verder verhogen

Het miningbedrijf heeft in de maand mei zo’n 100 megawatt aan energie extra ingekocht van het energiebedrijf Administracion Nacional de Electricidad wat eigendom is van de staat Paraguay. De energie zal gebruikt worden voor de vestiging in Yguazu. Hierdoor steeg de capaciteit van de vestiging naar 200 megawatt, waarmee er 6 extra exahashes per seconde bij kunnen komen wanneer alles klaar is voor gebruik in 2025.

Op dit moment heeft het bedrijf een hashrate van 9,5 EH/s. Hiermee staat het op de vijfde plaats volgens de Hashrate Index data. Alleen de bedrijven Marathon Digital, Core Scientific, CleanSpark en Riot Platforms hebben een hogere hashrate.

Het bedrijf zegt nog ruim 16.000 bitcoin miners in bestelling te hebben staan. Hiermee zou de hashrate kunnen stijgen naar 12 EH/s. Naast Paraguay en Argentinië is het bedrijf ook actief met minen in Canada en de Verenigde Staten. 

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners groeien gigantisch door stijgende koersen
Bitcoin miners groeien gigantisch door stijgende koersen
Advertentie