Simon Bosch Simon Bosch
27/11/2022 20:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2022 20:05

Inkomsten bitcoin-miners op laagste punt in twee jaar, hashrate daalt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Inkomsten bitcoin-miners op laagste punt in twee jaar, hashrate daalt

Foto: SPF/Shutterstock

De bitcoin prijs staat op zijn laagste punt sinds november van 2020, dus niet veel langer geleden dan het einde van de vorige stierenmarkt. BTC-miners hebben het daardoor erg zwaar. Hun inkomen staat nu op het laagste punt in twee jaar tijd, volgens informatie van Blockchain.com. Ook de hashrate begint weer te dalen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC-miners verdienen minder

Miners zouden vandaag slechts 11,6 miljoen dollar aan inkomsten hebben afkomstig van block rewards. Een jaar geleden stond de piek in omzet nog op de 74 miljoen dollar. Daarmee zijn de verdiensten zelfs ten opzichte van vorige week nog flink gedaald, toen daalden deze al met 14,7% tot 16,3 miljoen USD.

Opvallend is dat de omzet nu net zo hoog is als in november van 2020. Op datzelfde moment stond de prijs van BTC nog rond de 13.500 dollar, nu is dat 16.500 dollar. De hogere hashrate en moeilijkheidsgraad zullen dus een negatieve invloed hebben op de omzet van miners.

Advertentie

BTC hashrate daalt, volgt de moeilijheidsgraad?

Minstens zo interessant is dat de totale hashrate van het Bitcoin-netwerk begint te dalen. Na een piek in oktober en begin november staat de hashrate nu op ongeveer 250 terahash per seconde (TH/s), ongeveer 10% lager dan op de piek.

Maar tegelijkertijd is de moeilijkheidsgraad voor miners niet veranderd. Dat betekent dat de concurrentie nog steeds hoog ligt, maar dat miners wel de handdoek in de ring gooien. Het zou dus goed kunnen dat de moeilijkheidsgraad snel volgt met dalen.

Miners zijn hierdoor steeds meer genoodzaakt om hun gedolven bitcoins te verkopen. Uit on-chain data bleek dat ze in vijf jaar tijd niet zoveel hebben verkocht als nu. Weinig miners lijken gespaard te blijven. Vorige maand ging Core Scientific failliet, de grootste publieke BTC-miners ter wereld.

Dat zal voor een belangrijk deel te maken hebben met de torenhoge energiekosten. Veel BTC-miners wekken hun stroom niet zelf en volledig zonder schuld op, ze moeten dus omzet maken om te kunnen blijven bestaan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie