Timo Bult Timo Bult
30/09/2021 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/09/2021 14:05

Nog een grote Ethereum (ETH) mining pool sluit de deuren, wat zal het effect zijn?

icon-mining
Mining
Nog een grote Ethereum (ETH) mining pool sluit de deuren, wat zal het effect zijn

Opnieuw heeft een grote Ethereum (ETH) mining pool laten weten ermee te zullen stoppen. BeePool liet recentelijk weten al zijn activiteiten te staken. China’s crypto transactie-verbod is de voornamelijke oorzaak.

BeePool is de op drie na grootste mining pool van Ethereum. Het genereert op dit moment 7% van de totale rekenkracht en is dus een significante partij in het beveiligen van het Ethereum-netwerk en het verwerken van transacties. De reden van het sluiten van het platform is duidelijk:

BeePool accepteert geen nieuwe registraties meer. Op 15 oktober worden alle operaties gestaakt en de bestaande balansen uitgekeerd. De pool is niet de eerste die deze opvallende stap zet. Onlangs kondigde Spark Pool, een zelfs nog grotere mining pool, eenzelfde stap aan.

Spark Pool zal namelijk ook de deuren sluiten. Het is na Etheremine de grootste Ethereum mining pool in de wereld. De pool van miners zijn goed voor maar liefst 16% van de totale rekenkracht op het Ethereum-netwerk. Samen met BeePool genereren de mining pools ongeveer een kwart van de totale rekenkracht op Ethereum.

Waarom de bitcoin prijs niet hard in waarde daalde door de halving
  • icon-mining
    Mining

Wat is het effect?

Ethereum is een proof-of-work (PoW) blockchain, wat inhoudt dat miners het netwerk beveiligen. Zij voeren ingewikkelde berekeningen uit en bewijzen daarmee dat de door hun verwerkte transacties correct zijn verwerkt (anders zou het zware werk voor niets zijn geweest). Maar nu de rekenkracht op Ethereum waarschijnlijk flink zal gaan zakken, wordt het netwerk in principe onveiliger en trager.

Althans, dat zou het geval zijn als er geen difficulty mechanisme was geweest. Dit automatische mechanisme bepaalt hoe makkelijk het is om te minen. Gaan veel miners offline, dan daalt de difficulty waardoor het makkelijker wordt voor andere miners om te minen. Dit houdt het netwerk in evenwicht.

Een effect zou dus kunnen zijn dat we een dip in de hash rate gaan zien, maar dat al snel miners in andere delen van de wereld bijspringen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie