Waarom deze Noorse bitcoin miner boven de poolcirkel verhuist

icon-mining
Mining
Waarom deze Noorse bitcoin miner boven de poolcirkel verhuist

Foto: Mumemories/Shutterstock

In de jacht naar winst heeft een bitcoin (BTC) miner uit Noorwegen wel een heel radicale stap genomen. Het bedrijf, KryptoVault AS, heeft namelijk de bedrijfsvoering tot boven de poolcirkel verhuisd. Deze stap heeft alles te maken met de alsmaar hogere energieprijzen.

Bitcoin mining binnen de poolcirkel

Ook in Noorwegen stijgen de energieprijzen flink. Hogere energieprijzen hebben een gigantische invloed op de winstmarge van crypto miners. Als de prijs van stroom stijgt, dan betekent dat in de basis dat de winst van miners direct afneemt. Het blijkt nu dat de meest noordelijkste regio’s van Noorwegen nog niet heel veel effect van de wereldwijde energiecrisis ervaren.

Daarnaast zijn de temperaturen hier ook lager dan in het zuiden. Bitcoin mining machines verbruiken veel stroom en worden daarom ook erg warm. Deze machines moeten dus actief gekoeld worden en in een koud klimaat is het vermogen dat nodig is om de machines op temperatuur te houden ook lager. Een win-win situatie dus voor KryptoVault. Er is minder energie nodig en die energie is ook nog eens goedkoper.

Volgens de CEO van Kryptovault, Kjetil Hove Pettersen, zijn de energieprijzen op de nieuwe locatie maar liefst 160 keer lager dan in het zuiden van Noorwegen, dat meldt Bloomberg.

Groene energie voor bitcoin

Daarnaast gebruikt Kryptovault voor 98% uitsluitend groene energie, voornamelijk afkomstig uit waterkrachtcentrales. Door de grote droogte bestaat er zelfs het risico dat de overheid overweegt om beperkingen hier op in te stellen  Dit zou nog een extra reden kunnen zijn geweest om naar het noorden te verhuizen, aangezien waterkrachtbronnen hier veel voorkomen.

Uiteraard is het verplaatsen van vrijwel het volledige bedrijf naar de andere kant van het land niet zonder nadelen. De kosten van de verhuizing zijn aanzienlijk. Onder meer zullen bijvoorbeeld alle machines getransporteerd moeten worden. Pettersen stelt echter dat het betalen van deze kosten noodzakelijk is voor de overleving van het bedrijf.

“Het verplaatsingsproject zal natuurlijk andere kosten en complicaties met zich meebrengen, maar in de huidige omstandigheden is het een existentiële noodzaak om dit te doen.”

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie