Tim Kamp Tim Kamp
09/03/2024 10:36 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2024 09:45

Nederlandse gijzelnemer eiste €200 miljoen crypto, live beelden nu te zien

Nieuws
politie-amsterdam-appl-estore-crypto

Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

In de vroege ochtenduren van 22 februari 2022 werd de rust in een Apple Store in Amsterdam abrupt verstoord door een schokkend incident. Een 27-jarige Amsterdammer, die later door de politie werd gearresteerd, gijzelde een klant en eiste maar liefst 200 miljoen aan crypto als losgeld. Onlangs is er een documentaire verschenen over de beruchte gijzeling.

Gijzelnemer Apple Store eist cryptogeld

De gijzeling, die plaatsvond in de Apple Store aan het Leidseplein, zorgde voor de logische paniek onder de aanwezigen. Ook leidde tot een grootschalige politie-operatie om de situatie onder controle te krijgen. Gelukkig kon de gijzelaar na enkele uren worden bevrijd zonder fysiek letsel.

Wat het incident nog meer verontrustend maakte was de eis van de gijzelnemer om 200 miljoen aan crypto te ontvangen. Hoofdcommissaris Frank Paauw verklaarde dat de gijzelnemer persoonlijk contact opnam met het callcenter van de politie. Hierbij stelde hij de eis van 200 miljoen euro aan cryptocurrency.

Volgens Paauw zou de man gedreigd hebben zichzelf op te blazen. Toen de agenten van de politie bij de Apple Store aankwamen werden zij onmiddellijk onder vuur werden genomen met een automatisch wapen. Als reactie hierop heeft de politie het gebied direct afgezet.

Criminelen gebruiken cryptovaluta vaak vanwege de anonimiteit en decentralisatie ervan, waardoor transacties moeilijker te traceren zijn. Dit maakt ze aantrekkelijk voor illegale activiteiten zoals witwassen, het financieren van terrorisme en het kopen en verkopen van illegale goederen op het dark web. Wat precies het motief van deze gijzelnemer was om cryptovaluta te ontvangen, is onbekend.

Documentaire onthult schokkende details

De documentaire bevat exclusief beeldmateriaal en unieke geluidsopnames van de gijzeling, aangevuld met persoonlijke interviews. Hierdoor wordt een gedetailleerd beeld geschetst van deze aangrijpende gebeurtenis. Alex Manuputty maakte alles van dichtbij mee: “Toen ik hem zag aankomen lopen, wist ik: dit is foute boel”, vertelt hij in een interview.

Alex probeerde met 3 andere klanten de winkel via de nooduitgang te ontsnappen. Toen dat niet meer haalbaal bleek, eindigde hij schuilend in een bezemkast van anderhalf bij twee meter.

“Toen we daar zaten, dachten we: hier komen we niet levend uit. We wisten ook niet wat voor motief de gijzelaar had.”

Hij verteld zelfs al afscheid had genomen met zijn familie en vrienden via berichten die hij vanaf zijn telefoon stuurde. Het gevoel dat hij niet meer zou thuiskomen werd als maar versterkt door de verspreidde informatie op social media.

“Terwijl we daar zaten, zagen we dat een juicechannel deelde dat er nog mensen verstopt waren in een kast. Op dat moment dachten wij echt… hoe kan je zo dom zijn om dat te verspreiden? Zo belachelijk.”

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie