Roy van Krieken Roy van Krieken
23/02/2022 18:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2022 18:04

Gijzelnemer in Amsterdam eiste $200 miljoen aan cryptocurrencies

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Gijzelnemer in Amsterdam eiste $200 miljoen aan cryptocurrencies

Foto: nacroba / Shutterstock.com

Gisteren werd het land in rep en roer geschopt door een gijzeling in een Apple Store in Amsterdam. Een 27-jarige man was in het bezit van een vuurwapen en gijzelde enkele uren een klant die in de winkel aanwezig was. Uiteindelijk wist de politie de situatie onschadelijk te maken. Naar de motieven van de dader wordt nog onderzoek gedaan, maar al snel kwam naar buiten wat de eisen van de gijzelnemer waren: Hij eiste zeker $200 miljoen in de vorm van cryptocurrencies, zo meldt onder meer de NOS. Daarnaast zou de dader in complottheorieën geloven.

Bitcoin ETFs krabbelen terug en breken trend na slechtste week ooit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

‘$200 miljoen aan cryptovaluta’

De dader zocht op een gegeven moment zelf contact met de autoriteiten via de telefoon, zo meldt de politie. In een telefoongesprek maakte hij duidelijk dat hij $200 miljoen aan cryptovaluta eiste. Mochten zijn eisen niet worden ingewilligd, dan zou hij zichzelf en iedereen die aanwezig was in het pand, opblazen.

“Veel bezoekers van de winkel en de omliggende winkels konden vrijwel direct het pand verlaten. Binnen nam de verdachte meteen een persoon in gijzeling. Hij nam zelf telefonisch contact op met de politie en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. De verdachte had de gijzelaar continu onder schot en hij dreigde zichzelf ook op te blazen.”

Uiteindelijk kwam de dreigende situatie ten einde toen de gijzelaar wist te ontsnappen. Vervolgens rende de gijzelnemer achter hem aan en werd hij op een indrukwekkende manier uitgeschakeld door een auto van de politie. (Let op: onderstaande video kan als schokkend ervaren worden).

https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/1496402520536719362

Volgens verschillende bronnen gelooft de dader in complottheorieën waarin Apple een rol speelt. De man zou al langere tijd bezig zijn met het uitstippelen van een actie tegen Apple.

Crypto criminaliteit

Het is aan de ene kant opmerkelijk dat de gijzelnemer zijn losgeld eiste in de vorm van cryptocurrencies, maar helaas zien we vandaag de dag steeds vaker dat criminelen hun heil zoeken binnen de wereld van crypto.

Of het komt doordat criminelen denken dat cryptovaluta niet te traceren zijn door de overheid, hetgeen ze wel degelijk zijn, of dat het simpelweg een stuk gemakkelijk is om transacties te doen is niet duidelijk. De gijzeling in Amsterdam is in ieder geval slechts het laatste voorbeeld van een dergelijke ‘crypto criminelen’.

Dat wil niet zeggen dat de crypto industrie bij uitstek gemaakt is om de malafide praktijken van criminelen te ondersteunen. Volgens de Verenigde Naties is het totale bedrag dat wordt witgewassen binnen de crypto industrie nog altijd bijna verwaarloosbaar in vergelijking met de wereld van traditionele fiat valuta.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie