Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
07/08/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 14:16

Crypto verzamelitems in een sleur, handelsvolume blijft kelderen

icon-nft
NFT nieuws

Foto: Shutterstock/Rokas Tenys

De afgelopen maanden werden er steeds minder non-fungible tokens (NFTs) verhandeld. Een trend die al lange tijd zichtbaar is. Daarnaast daalde ook de verkoop van het aantal gestolen NFTs. Na een korte opleving begin dit jaar, hoe staat de NFT markt er nu voor?

  • icon-nft
    NFT nieuws

NFTs hype daalt richting dieptepunt

Volgens data van The Block is te zien dat de NFT markt in een dalende trend zit. De hype, zoals we in de bullmarkt van 2021 zagen, is lang en breed voorbij. Desondanks zagen we in februari van 2023 een lokale piek waarbij het handelsvolume voorbij de $1.5 miljard schoot, een stijging van 117% ten opzichte van januari. De explosieve groei was te danken aan de nieuwe NFT-marktplaats genaamd Blur. 

Handelsvolume NFTs op Ethereum (TheBlock)
Advertentie

Het success en de schaduwzijde van Blur

De op Ethereum (ETH) gebaseerde Blur concurreert met de bestaande marktplaatsen door zich te optimaliseren voor professionele NFT handelaren. Het platform biedt snelle transacties en een optimale gebruikerservaring voor deze doelgroep. Daarnaast ontbreekt het platform aan transactiekosten, zijn meest beruchte kenmerk. Dit totaalplaatje zorgde voor een storm aan nieuwe gebruikers en deed de NFT markt weer opbloeien zoals in de grafiek duidelijk is te zien. Terwijl het handelsvolume blijft dalen, is Blur nog altijd de grootste aandeelhouder.Ondanks het succes van Blur komt het platform ook in opspraak.Veel van het handelsvolume wordt namelijk gegenereerd door een klein aantal handelaren op het platform die het voornaamste doel lijken te hebben om BLUR tokens te verzamelen, de onderliggende ERC-20 token. Daarnaast vinden verreweg de meeste fraudezaken op dit platform plaats. 

Volgens een rapport van PeckShield, een blockchain beveiligingsbedrijf, zijn er bijna $1,8 miljoen aan NFTs gestolen in juli. Het is een daling van ongeveer 30% en 90% ten opzichte van respectievelijk juni en februari. De daling in diefstallen loopt niet geheel verrassend samen met de bredere dalende trend in handelsvolume. Naar schatting wordt de helft van alle gestolen NFTs doorverkocht op Blur.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie