
De Albanese overheid geeft aan van plan te zijn nieuwe regelgeving betreffende cryptocurrencies in te gaan voeren, zo meldt het lokale nieuwsbron Tirana Times op 22 oktober.
De overheid hoopt dat het land hiermee een crypto-vriendelijke hub wordt waar geïnvesteerd kan worden in technologische innovatie en banen gecreëerd kunnen worden in de financieel-technologische sector.
Edi Rama, minister-president van Albanië, sprak over de regelgeving tijdens een openingsceremonie van een nieuwe pijplijn die Kaspisch gas vervoerd naar Europa:
Als onderdeel van onze inspanningen om nieuwe markten te openen en nieuwe kansen te creëren voor goedbetaalde banen en gekwalificeerde mensen…, onderzoeken we de mogelijkheid om een regelgevingskader voor cryptocurrency in te stellen[…] en het opzetten van een middelpunt voor innovatieve financiële markten, dat open staat voor elk land, onafhankelijk van ontwikkelingsniveau.
Voorlopig werken we aan en beoordelen we het opstellen van een regelgevingskader. Dit na een grondige analyse en studie. Als de resultaten bevredigend zijn, zullen we het zelfs buiten Albanië promoten, en zijn we bereid om een hub te worden voor tal van potentiële investeerders die zich willen inzetten voor deze revolutie van wereldwijde financiën.
Aldus de premier. De beslissing om de regelgeving in te voeren voor een crypto-vriendelijke hub staat haaks op het standpunt dat de Albanese centrale bank (ACB) het afgelopen jaar had ingenomen. De bank leek, tot dusver, fel tegen crypto te zijn en waarschuwde investeerders continu voor de gevaren van crypto-investeringen. Ervin Koçi, hoofd, van de Albanese financiële toezichthouder, zei in een eerder interview met Tirana Times:
Natuurlijk kunnen er in Albanië individuen of bedrijven zijn die online investeren in bedrijven die zich buiten Albanië bevinden, die initial coin offerings (ICO’s) aanbieden, maar ze moeten zich ervan bewust zijn dat ze alle risico’s dragen en verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzes bij het maken van een dergelijke investering.
Albanië voegt zich hiermee toen aan de lijst van kleinere Europese landen die dergelijke investeringen doen om een financiële technologische hub te worden voor blockchain en cryptocurrencies. Malta, Gibraltar en Zwitserland zijn Albanië al voor gegaan.