Foto: MarynaG/Shutterstock
Nog geen jaar na een opvallende crypto-investering gooit Wisconsin het roer om: het staatsfonds heeft in één klap al zijn bitcoin-beleggingen van de hand gedaan. De verkoop van de iShares Bitcoin Trust-aandelen van BlackRock werd deze week onthuld in een recente melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Wisconsin had 6 miljoen aandelen
Vorig jaar was onder het Bitcoin nieuws te lezen dat Wisconsin voor meer dan $160 miljoen aan IBIT-aandelen had gekocht. Daarmee was Wisconsin een van de eerste Amerikaanse staten die pensioenfondsen blootstelling gaf aan bitcoin via ETF’s.
In het laatste kwartaal van 2024 breidde het fonds deze positie zelfs nog uit tot ruim 6 miljoen IBIT-aandelen. Deze waren bij verkoop in totaal ongeveer $355 miljoen waard, zo blijkt uit de cijfers. Toch besloot het fonds in Q1 van 2025 alles te liquideren.
Waarom verkoopt Wisconsin nu alles?
De exacte reden van de verkoop is niet bekendgemaakt. Mogelijk wil het fonds winst nemen na een sterke koersstijging van IBIT. Ook kan het zijn dat SWIB een meer conservatieve beleggingsstrategie wil hanteren in onzekere marktomstandigheden.
Het is opvallend omdat Wisconsin eerder juist vooruitstrevend was met crypto-investeringen. Vóór de verkoop maakten bitcoin ETF’s slechts 0,2 procent uit van de totale portefeuille van SWIB, die meer dan $160 miljard beheert.
De State of Wisconsin Investment Board heeft investeringen in de cryptosector niet volledig de rug toegekeerd. Aan het einde van het eerste kwartaal bezat het fonds nog bijna $19 miljoen aan aandelen in Coinbase, zo blijkt uit dezelfde melding. Eerder verkocht de raad al zijn belangen in de spot-bitcoin ETF van Grayscale.
Andere partijen kopen juist bij
Terwijl Wisconsin zich terugtrekt, breiden andere grote investeerders hun positie juist uit. Het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi, Mubadala, kocht in hetzelfde kwartaal bijna een half miljoen extra IBIT-aandelen. Daarmee komt hun totaal op ruim 8,7 miljoen aandelen, goed voor een waarde van meer dan $500 miljoen.
Op 31 maart bezat Mubadala in totaal 8.726.972 IBIT-aandelen, een stijging van 6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Die aandelen waren eind maart goed voor ongeveer $408,5 miljoen en bij de huidige BTC-koers zelfs meer dan $512 miljoen.
Tegelijkertijd meldt Susquehanna International Group dat het $291 miljoen aan bitcoin ETF’s bezit, met in totaal zelfs meer dan $1,5 miljard blootstelling aan bitcoin.
IBIT razend populair
IBIT blijft ondertussen populair: op 14 mei zag het fonds meer dan $230 miljoen aan netto-instromen waardoor de ETF inmiddels meer dan $400 miljard aan netto-instroom heeft bereikt. Ondanks een korte pauze op 13 mei, kende het fonds een indrukwekkende reeks van twintig dagen met aaneengesloten instroom.
Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas merkte op hoe populair IBIT is vergeleken met concurrerende fondsen. Op ‘X’ deelde hij de volgende analyse:
One interesting note also is $IBIT taking in SO much more then the rest of them (altho 10 of them have seen inflows). Usually there’s much more parity tho. Why is this? My theory, return of the HF basis trade and some big fish biting after the decoupling and subsequent rally. pic.twitter.com/S4X1hsGL7B
— Eric Balchunas (@EricBalchunas) May 5, 2025
Balchunas bedoelt dat IBT veel meer instroom ontvangt dan de rest. Normaal gesproken is de verdeling veel gelijker. Zijn theorie is dat de hedgefondsen zijn teruggekeerd met basisstrategieën en dat grote spelers zijn ingestapt na de ontkoppeling en daaropvolgende rally.
We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
Bitcoin knalt richting recordkoers & Nederlanders starten met gratis crypto
De cryptomarkt trekt weer aan, en duizenden Nederlanders handelen alweer actief. Wil je het ook proberen? Bitvavo geeft je tijdelijk €10 gratis crypto naar keuze om mee te starten. Handel gratis in meer dan 350 crypto samen met 1 miljoen Nederlanders.
Registreer je vandaag en ontvang direct €10 crypto naar keuze. Een account aanmaken is gratis en kost je maar een minuut.
🔥 Michaël van de Poppe: oude cryptostrategieën werken niet meer. Wat doe je nú met bitcoin en altcoins? Luister nu de podcast of sla ‘m op!