Erik Juffermans Erik Juffermans
13/06/2023 12:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2023 12:30

Amerikaanse politici willen SEC voorzitter afzetten met nieuwe wet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

Je hebt de naam Gary Gensler wellicht al vaker voorbij zien komen de afgelopen weken. Gensler is namelijk de voorzitter van de Security and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder. De SEC is sinds de start van dit jaar een werkelijke oorlog begonnen tegen de crypto sector die volledig uit de hand lijkt te lopen. Een aantal Republikeinse politici willen de SEC herstructureren door Gensler af te zetten. Dit meldt Fox News.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Congresleden vallen SEC aan

Twee Republikeinse wetgevers, crypto voorstanders Tom Emmer en Warren Davidson, stellen voor om de SEC te “stabiliseren.” Een groot onderdeel hiervan zou het aftreden voorzitter Gary Gensler zijn. Hij is namelijk het grootste probleem als het aan de twee Republikeinen ligt.

“Amerikaanse financiële markten moeten beschermd worden tegen een tyrannische voorzitter, inclusief de huidige. Daarom introduceer ik een wetsvoorstel om het aanhoudende misbruik van macht te stoppen en bescherming te garanderen in het belang van de markt voor de komende jaren. Het is tijd voor echte hervorming en om Gary Gensler als voorzitter van de SEC te ontslaan.”

Aldus congreslid Davidson. Met de wet zou niet alleen Gensler worden afgezet, maar het moet de commissie herstructureren om de macht van de voorzitter naar andere leden te verdelen. Een zesde commissielid zou dan worden toegevoegd en elke partij mag maximaal drie van de zes zetels controleren.

Voordat het wetsvoorstel ook daadwerkelijk in werking treedt, moet het door de Senaat heen. Momenteel wordt de Senaat voor het overgrote deel door de Democratische partij. Davidson en Emmer bespreken niet de term crypto in hun wetsvoorstel. Wel is het algemeen bekend dat de twee zeer uitgesproken voorstander zijn van crypto en blockchain technologie. Beiden uitten in het verleden al hun kritiek op de SEC en Gary Gensler.

Coinbase CEO krijgt zijn zin

Toevallig zei de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, in een interview op zaterdag dat wellicht het Amerikaanse congres moest ingrijpen. “Er moet iets gebeuren,” zei hij. Hij doelde op de wetgevende onduidelijkheid in Amerika voor de crypto sector. De financiële toezichthouders maken er namelijk, om het zacht uit te drukken, een potje van.

Nu, twee dagen later, proberen de twee Republikeinen ook in te grijpen. Voor de crypto sector is het te hopen dat de Senaat de zin in ziet van het wetsvoorstel. Vooralsnog heeft de SEC zelf niet gereageerd op het wetsvoorstel van Warren en Emmer.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Advertentie