Kevin Schijven Kevin Schijven
03/06/2021 16:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2021 16:36

Apple oprichter Steve Wozniak verliest rechtszaak tegen YouTube omtrent Bitcoin (BTC) oplichting

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Apple oprichter Steve Wozniak verliest rechtszaak tegen YouTube omtrent Bitcoin (BTC) oplichting

Foto: ZorroGabriel/Shutterstock

Steve ‘Woz’ Wozniak, de beroemde medeoprichter van Apple, klaagde vorig jaar YouTube aan omtrent de beruchte nepweeggeefacties met cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Persbureau Bloomberg meldt op 3 juni dat de rechter geoordeeld heeft dat YouTube niet verantwoordelijk is voor dit soort scams.

In deze vorm van oplichting beloven de oplichters crypto weg te geven als je hen eerst crypto opstuurt. Deze partijen zijn dat natuurlijk niet van plan; dus trap er niet! Om mensen over te halen toch hun geld op te sturen misbruiken deze oplichters vaak de beeltenis van een beroemdheid, zoals Wozniak.

In Nederland hebben we deze soort scams ook vaker gezien. John de Mol klaagde eind 2019 Facebook aan hieromtrent. Alhoewel hij in eerste instantie zijn gelijk kreeg, hebben de Mol en Facebook eind 2020 een schikking getroffen.

Volgens Wozniak zou YouTube niet alleen gefaald hebben om dit soort frauduleuze content te verwijderen, maar er zelf ook aan bijgedragen hebben door advertenties te draaien die internetverkeer naar dit soort video’s leidt.

Als YouTube snel had gehandeld om dit in redelijke mate te stoppen, zouden we nu niet hier zijn. YouTube lijkt, net als Google, te vertrouwen op algoritmen en er werd in deze gevallen van criminele activiteiten geen speciale inspanning geleverd die op maat gemaakte software vereist.

Als er een misdaad wordt gepleegd, moet je mensen kunnen bereiken die in staat zijn dit te stoppen. Welke mens zou dit soort berichten zien en ze niet onmiddellijk als crimineel verbieden?

Aldus de Woz. Echter zijn volgens de rechter YouTube en moederbedrijf Google volgens de wet beschermd. Zij zijn niet verantwoordelijkheid voor de content die gebruikers op de website zetten en de argumenten die Wozniak naar voren brengt, zijn niet genoeg om deze immuniteit aan te vechten.

Wozniak krijgt 30 dagen om zijn aanklacht te herzien en opnieuw in te dienen. Ripple beindigde een dergelijke rechtszaak tegen YouTube in maart. De laatste tijd zien we vooral Tesla CEO Elon Musk in deze scams terug.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie