Kevin Schijven Kevin Schijven
29/12/2020 18:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/12/2020 18:44

Facebook en John de Mol schikken zaak omtrent neppe bitcoin (BTC) advertenties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Facebook en John de Mol schikken zaak omtrent neppe bitcoin (BTC) advertenties

John de Mol en Facebook hebben een schikking getroffen over de rechtszaak omtrent de beruchte neppe bitcoin (BTC) advertenties die regelmatig op het sociale mediaplatform verschenen.
Mediamagnaat de Mol klaagde vorig jaar Facebook aan omdat zijn gelijkenis werd misbruikt in deze nepadvertenties. Ook de beeltenis van andere bekende Nederlanders waaronder Humberto Tan, Jort Kelder en Alexander Klöpping werden zonder toestemming gebruikt voor dit soort reclame.
De reguliere media spreekt simpelweg over bitcoin reclame, en dat zorgt voor veel misleidende informatie. Het gaat het hier dus om neppe advertenties; deze advertenties gaan niet daadwerkelijk over bitcoin. Mensen die in deze advertenties waren getrapt ontvingen geen bitcoin van de oplichters.
De Mol eiste in de zaak dat Facebook deze advertenties verwijdert van zijn platform, maar het sociale netwerk beweerde eerder dat dit technisch onmogelijk zou zijn. Dat was niet goed genoeg, oordeelde de rechter vorig jaar, waardoor Facebook in hoger beroep ging.
“John de Mol en Facebook hebben een minnelijke regeling getroffen in hun geschil”, melden beide partijen op 29 december. Mochten de advertenties toch weer opduiken dan hebben De Mol en Facebook nu een “overeenstemming bereikt over een procedure die gevolgd wordt.” Verdere details over de schikking zijn echter onbekend. Dat levert helaas weinig duidelijkheid op voor andere gedupeerden.
Vorig jaar april maakte de Fraudehelpdesk bekend dat er destijds al 1,7 miljoen euro aan schade werd gemeld door gedupeerden. In oktober meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat steeds meer consumenten het slachtoffer zijn van malafide buitenlandse beleggingsplatformen. Volgens de toezichthouder zitten hier wellicht dezelfde oplichters achter.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie