Kevin Schijven Kevin Schijven
02/10/2020 08:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2020 08:06

Steeds meer consumenten zijn dupe van malafide buitenlandse beleggingsplatformen, meldt de AFM

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Steeds meer consumenten zijn dupe van malafide buitenlandse beleggingsplatformen, meldt de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt op 1 oktober dat het steeds meer signalen van consumenten ontvangt die gedupeerd zijn door buitenlandse beleggingsplatformen.


De AFM heeft honderden meldingen binnengekregen in de eerste helft 2020 en de schade loopt op tot wel honderdduizenden euro’s bij sommige gedupeerden.
Een groot deel van deze malafide bedrijven opereren vanuit Cyprus, meldt de AFM. Deze bedrijven zouden een vergunning in eigen land hebben ontvangen zodat ze in de EU mogen opereren, maar niet onder het toezicht van de AFM vallen.
Alhoewel Bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies niet bij naam worden benoemd in de berichtgeving, was tijdens een uitzending van de NOS wel groots een Ethereum (ETH) koers in beeld te zien.
Volgens Jan Boerboom, hoofd van Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM, zijn dit overigens wellicht dezelfde bedrijven die achter de beruchte neppe bitcoin advertenties zitten. Deze nepadvertenties gebruiken de gelijkenis van bekende Nederlanders die zogenaamd exorbitante rendementen beloven om mensen te overtuigen te investeren in neppe beleggingsproducten.

Daar hebben mensen gegevens achtergelaten, en zo wordt contact met ze opgenomen.

Aldus Boerboom over de nepadvertenties. John de Mol had eind vorig jaar nog Facebook hieromtrent aangeklaagd omdat het bedrijf te weinig zou doen tegen deze advertenties. Hij kreeg zijn gelijk van de rechter, echter bestaan dit soort nepadvertenties nog steeds.

Deze bedrijven werken met heel verfijnde verleidingstactieken. Mensen worden benaderd, heel vaak gebeld, ze bouwen een vriendschappelijke band op, en daarna vragen ze om een eerste storting. Na een week heeft iemand ineens 50 procent winst. En dan komt de unieke kans: nu nog een keer een paar duizend euro storten. Zo stoppen mensen steeds meer geld in de belegging.

Aldus Boerboom over de werkwijze van dit soort bedrijven. Vervolgens zijn deze mensen hun geld kwijt:

Ze worden niet meer teruggebeld en de website gaat uit de lucht. En dan komen ze bij ons. Als je wordt gebeld met een beleggingsadvies, of een zogenoemde unieke investering: hang de telefoon op. Ga er niet op in. Dat is het allerbeste advies.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie