Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
22/02/2024 13:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 11:34

Banken reageren gefrustreerd op digitale euro van ECB

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El euro digital se acerca un paso más tras una larga investigación

Foto: Shutterstock/ilolab

De Europese Centrale Bank (ECB) is druk bezig om de komst van een mogelijke digitale euro te promoten. Dit doen ze onder andere via social media, promoties, brochures en ander toegankelijk materiaal. Terwijl de ECB publiekelijk een digitale euro promoot zijn banken gefrustreerd en angstig over het mogelijk ontdoen van een tussenpartij voor het uitvoeren van transacties.

Een digitale euro belooft veilige en directe betalingen die geheel gratis uitgevoerd kunnen worden waar de verkoper of koper zich ook bevindt in de eurozone.  Deze transacties kunnen uitgevoerd worden in fysieke of online winkels of tussen individuen, ongeacht in welk land van de eurozone zij zich bevinden. De ECB onderzoekt momenteel hoe deze nieuwe digitale munt in de praktijk zou kunnen werken.

Ethereum ETF: Ook grote vermogensbeheerder ziet goedkeuring somber in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Banken bang voor digitale euro

De komst van een digitale euro kan de rol van banken flink veranderen. Waar de financiële instituten nu vaak een belangrijke rol spelen als tussenpersoon voor het uitvoeren van transacties, kan de nieuwe digitale munt deze rol irrelevant maken. Uit een column van ECB directeuren, waaronder bestuurslid Piero Cipollone, wordt duidelijk dat banken weerstand bieden tegen de innovatie, ondanks het implementeren van bank vriendelijke maatregelen.

“Ondanks de expliciete opname van verzachtende maatregelen in het Central Bank Digital Currency (CBDC) ontwerp, zijn banken, door banken gesponsorde denktanks en geleerden doorgegaan met het publiceren van studies waarin de nadruk wordt gelegd op de risico’s die gepaard gaan met het elimineren van financiële tussenpersonen bij transacties.”

Advertentie

ECB implementeer verzachtende maatregelen voor banken

Volgens Cipollone heeft de ECB verschillende maatregelen ontworpen die de digitale euro en commerciële banken moeten ondersteunen. Financiële instituties zijn met name bang dat er een migratie plaatsvindt van fondsen op bankrekeningen richting digitale euro wallets.

Daarnaast oordeelt de hoge ECB functionaris dat de banken niet hun pijlen moeten richten op de digitale euro. Andere cryptocurrencies, zoals stablecoins, vormen een veel grotere bedreiging voor banken aangezien deze munten geen aandacht besteden aan de vatbaarheid van financiële instituten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Grote uitdaging voor banken

Banken hebben een grote uitdaging voor zich en moeten zich aanpassen aan het veranderende financieel landschap. De ECB directeuren waarschuwen traditionele financiële instituties voor het negeren van de uitdaging om aan te passen, zo schrijft Cipollone in de column;

“Negeer de vele andere uitdagingen die ze moeten aanpakken om stabiele financiering te garanderen,”

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie