ECB: digitale euro kan macht Big Tech beperken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
ECB: digitale euro kan macht Big Tech beperken

Foto: JuShoot / Shutterstock.com

Net als de meeste andere centrale banken werkt de Europese Centrale Bank (ECB) aan een volledig digitale versie van de euro, een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC). De ECB gaat wat verder in zijn plannen dan sommige andere centrale banken, zoals die van de Verenigde Staten. In een nieuw discussiepaper beschrijft het hoe een CBDC de invloed van grote technologiebedrijven zou kunnen beperken.

Techbedrijven zijn te machtig

Het is geen geheim dat de Europese machthebbers geen fan zijn van grote techbedrijven, wiens invloed die van complete overheden begint te evenaren. Daarom heeft de Europese Unie de afgelopen jaren regelmatig beroep gedaan op haar mededingingsrecht om hun invloed in de EU te beperken.

Onlangs heeft de Amerikaanse overheid Meta (voorheen Facebook) naar de rechtszaal getrokken omdat het vond dat het de Virtual Reality-industrie monopoliseerde. De ECB noemt in haar onderzoek dat het techbedrijven met genoeg invloed een ‘ommuurde tuin’ kunnen maken waarmee ze mensen in een ecosysteem gevangen kunnen zetten. In het ergste geval betekent dit een winner-takes-all-uitkomst, waarbij een enkel platform overheerst.

Crypto nieuwe markt voor Big Tech

Voorheen bleef het vooral bij het aanbieden van sociale mediaplatformen, maar nu is cryptocurrencies daar bijgekomen. Big Tech concurreert daardoor in theorie eerder met financiële instellingen, en de ECB ziet dat als een groot risico. De effectiviteit van de instituten die aan de centrale bank en dus aan de nationale valuta gelinkt zijn krimpt namelijk.

Maar dat heeft ook een keerzijde, want de centrale bank kan dan in principe niet meer zoveel doen om te helpen. De ECB verklaart:

In theorie kan de monetaire autoriteit ongelimiteerde hoeveelheid geld ‘printen’ om financiële instituten in nood te helpen. Maar zulke financiële steun kan alleen als de schuld is genomineerd in een andere valuta, waardoor het risico op bank runs groter wordt.

De ECB doelt in feite op hoe het niet kan helpen als fragiele bedrijven een andere valuta dan de euro gebruiken, zoals de crypto-bedrijven die de afgelopen maanden zijn omgevallen. Crypto-bedrijven vallen duidelijk onder de tak ‘techbedrijven’. Als het kan voorkomen dat deze te machtig worden, dan kan het ook voorkomen dat het zwakke bedrijven niet kan steunen in een crash.

Deze visie haakt in op de beslissing om geen grote euro-stablecoins toe te staan. In het nu onthulde rapport legt het instituut uit waarom het hiervoor kiest. Ook claimde de ECB dat een Centrale Bank Digital Currency (CBDC) je privacy juist kan beschermen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie