Roy van Krieken Roy van Krieken
18/10/2023 18:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/10/2023 17:58

Bankschroeven strakker voor crypto banken: wat betekent dit?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
bankschroeven-crypto-BiS-regulatie

Foto: Shutterstock/rangizzz

In de wereld van cryptocurrencies is transparantie het sleutelwoord. Deze week kondigde het Basel Committee on Banking Supervision, een internationale toonaangevende bankorganisatie, aan dat banken vanaf 2025 uitgebreide informatie over hun activiteiten op het gebied van crypto moeten gaan onthullen, dat meldt CoinDesk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Verhoogde transparantie-eisen

De nieuwe richtlijnen vragen banken om zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens te verstrekken over hun activiteiten in de wereld van cryptocurrencies. Het gaat hierbij niet alleen om de directe bezittingen in munten zoals bitcoin (BTC) en ether (ETH), maar ook om bredere financiële verplichtingen en vereisten gerelateerd aan crypto. Deze beweging komt na enkele incidenten die banken zoals Signature Bank en Silicon Valley Bank, die vaak gelinkt zijn aan cryptocurrencies, in diepe problemen hebben gebracht.

Het Basel Committee benadrukte het belang van deze richtlijnen. Het comité gaf aan:

“Een uniform formaat voor onthullingen zal de uitoefening van marktdiscipline ondersteunen en helpen om informatie-asymmetrie tussen banken en marktdeelnemers te verminderen.”

Wat betekent dit voor de markt?

Deze nieuwe regelgeving onderstreept de groeiende behoefte aan regelgeving en toezicht in de nog relatief jonge wereld van cryptocurrencies. Terwijl crypto’s populairder worden, wordt het voor regulatoren belangrijk om transparantie en vertrouwen te waarborgen, zowel voor investeerders als voor de traditionele financiële wereld.

De beslissing om strengere rapportage-eisen op te leggen kan een tweeledig effect hebben. Enerzijds kunnen deze maatregelen meer traditionele financiële instellingen aanmoedigen om in de wereld van crypto te stappen, wetende dat er meer toezicht en transparantie is. Anderzijds kan het enkele banken ontmoedigen, gezien de toenemende complexiteit en kosten die met dergelijke rapportageverplichtingen gepaard gaan.

Terwijl de crypto-wereld evolueert, blijft ook de regulatie van deze wereld zich aanpassen. De beslissing van het Basel Committee is slechts een stap in een grotere beweging naar meer transparantie en regulatie. Voor investeerders en deelnemers in de markt betekent dit waarschijnlijk meer duidelijkheid en vertrouwen op lange termijn, maar het zet ook de toon voor wat er nog komen gaat.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie