Erik Juffermans Erik Juffermans
25/12/2022 06:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2022 06:09

Belangenconflict; rechter trekt zich terug uit SBF en FTX zaak.

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
FTX blokkeert privacy-dApp van Aztec Network na opgedoekte mixer

Foto: J illustration/Shutterstock

De rechtszaak rondom de vervolging van voormalig FTX CEO, Sam Bankman-Fried (SBF) heeft een nieuwe wending gekregen. De rechter die zich over de zaak ontfermde, Ronnie Abrams, trok zich terug nadat bekend werd dat er sprake was van een belangenconflict. Haar echtgenoot, Greg Andres, is actief voor een advocatenfirma. Het toeval heeft dat dit firma in 2021 FTX adviseerde.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Belangenconflict

De terugtrekking van Abrams als rechter van de rechtszaak heeft als gevolg dat er geen enkele mogelijke belangenconflicten meer zijn in de rechtszaak. Wat dat betreft wordt er dus geen enkel risico genomen. Zolang haar echtgenoot bij het betreffende advocatenfirma actief is kan Abrams op geen enkele manier bij de rechtszaak betrokken zijn. Het is niet duidelijk of haar echtgenoot zelf ook advies leverde aan FTX vorig jaar.

Volgens Abrams zelf was hij echter niet betrokken bij de samenwerking met FTX. Desalniettemin is het de beste keuze om zich terug te trekken.

“Mijn echtgenoot is op geen enkele wijze betrokken bij deze vertegenwoordigingen. Toch, om elke vorm van conflict uit te sluiten, gaat de rechtbank over tot de terugtrekking.”

SBF op borg weer vrij

Op 22 december werd SBF op borg vrijgelaten. Hij moest hier maar liefst 250 miljoen dollar voor neertellen. Op Twitter werd al snel verontwaardigd hierop gereageerd. Niet zozeer om het feit dat SBF op borg vrij mocht komen; meer omdat hij met gemak deze borg kon betalen. Hij had namelijk recent nog laten weten minder dan 100 duizend dollar over te hebben na het FTX fiasco. 

Er kwam echter al snel duidelijkheid hoe dit mogelijk kon zijn. SBF hoefde echter geen cent te betalen als borg. Een speciale regeling maakte het voor hem mogelijk in plaats van de 250 miljoen, de huizen van zijn familie en een kennis als onderpand aan te leveren. Mocht SBF er tussenuit schieten dan worden de huizen in beslag genomen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie