Timo Bult Timo Bult
27/11/2019 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2019 07:00

Bestuurslid ECB: "Wereldwijde stablecoins brengen risico's met zich mee"

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese Centrale Bank wil anderen voor zijn met stablecoin

Snelle betalingsoplossingen voor het doen van digitale internationale betalingen zijn 20 jaar na de invoering van de euro nog niet beschikbaar. Bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), Benoit Coeure ziet daarom een toegenomen interesse van consumenten in snelle en goedkope alternatieven zoals stablecoins. Echter vormen zij volgens Coeure op veel vlakken een risico.
Coeure hield tijdens een conferentie van de ECB en de Nationale Bank van België een speech. In zijn speech, getiteld “Het oversteken van de kloof naar de retailbetalingen van morgen”, stelt Coeure vast dat het initiatief om een Europees betalingssysteem voor retailbetalingen op te zetten in gefaald.
Ondanks het feit dat SEPA-betalingen gedaan kunnen worden, ontbreekt een Europese oplossingen voor online retailbetalingen, aldus Coeure. Daarom dreigt de EU zijn economische voorsprong kwijt te raken door de fragmentatie.
Sinds de opkomst van cryptocurrency en stablecoins zijn er veel alternatieven op de markt gekomen voor het doen van internationale betalingen. Bovendien zijn er nog een aantal projecten in ontwikkeling, zoals Facebooks Libra, die een grote slag kunnen gaan slaan. Deze stablecoins vormen echter een uitdaging, stelt Coeure:

Wereldwijde stablecoins […] brengen potentiële risico’s met zich mee voor een breed scala van beleidsdomeinen, zoals rechtszekerheid, beleggersbescherming, financiële stabiliteit en naleving van anti-witwasvereisten. Overheden hebben duidelijk gemaakt dat de lat zeer hoog zal worden gelegd om deze stablecoin-initiatieven te laten werken.

Daarnaast zou de afhankelijkheid van niet-Europese spelers een risico vormen voor de “autonomie en veerkracht van Europese betalingssystemen.” De ECB zou zelf een stablecoin kunnen gaan uitgeven, ook wel een Central Bank-issued Digital Currency (CBDC) genoemd. Zodoende zouden mensen “in staat blijven om geld van centrale banken te gebruiken, zelfs als contant geld uiteindelijk niet meer wordt gebruikt,” stelt Coeure.
Coeure meldt dat de ECB onderzoek aan het doen is naar een dergelijke valuta. Eerder deze maand werd al duidelijk dat de ECB aan een eigen digitale valuta zou werken.
Waar onze analist David van Ineveld de afgelopen weken nog aangaf niet veel interesse te hebben in het openen van bitcoin long-posities, hij vooral heel voorzichtig was en wachtte op een confirmerende move, heeft hij op dit moment wel interesse. Lees gauw verder in zijn gloednieuwe bitcoin (BTC) koersanalyse! 
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie