Kevin Schijven Kevin Schijven
15/06/2020 19:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/06/2020 19:05

Big Brother is watching you: overheidsinstanties volgen al jaren bitcoin- en crypto-gebruikers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Big Brother is watching you overheidsinstanties volgen al jaren bitcoin- en crypto-gebruikers

Onlangs kwam de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase onder vuur te liggen. De beurs wil samenwerken met Amerikaanse opsporingsdiensten en dat bevalt een groot deel van de crypto-gemeenschap niet. Het bedrijf heeft namelijk persoonlijke gegevens van klanten in handen en de community vreest dat deze gedeeld zullen worden.
Coinbase meldde vervolgens dat alleen Coinbase Analytics, de onderzoekstak van het bedrijf, zou samenwerken met deze opsporingsdiensten en geen toegang heeft tot deze informatie. Voor veel klanten was het al te laat, zij hebben alsnog hun bitcoin (BTC) van de exchange afgehaald.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Big Brother

Nu meldt een anonieme bron aan Cointelegraph dat meerdere overheidsinstanties sowieso gebruikers en hun activiteiten al jarenlang op de meeste crypto-beurzen en -bewaardiensten nauw volgen. Volgens de anonieme bron begon dit al in de vroege dagen van Bitcoin en nam het in grote mate toe toen bitcoin-exchange Mt. Gox failliet ging in 2014 en 850.000 BTC gestolen was.

Ik heb gewerkt voor crypto-exchanges, bitcoin ATM-bedrijven, algemene crypto-serviceproviders en meer. Ze houden zich allemaal bezig met toezicht. Ze hebben geen keus.

Advertentie

SAR

Aldus de anonieme bron, die meldt dat de Amerikaanse overheid vooral de Suspicious Activity Report (SAR) methode gebruikt. Alhoewel dit bij veel geldtransactiebedrijven gebruikt wordt, ligt het anders bij crypto:

Bij traditionele instellingen moet een transactie in de meeste gevallen aan bepaalde criteria voldoen om als verdacht te worden beschouwd. Dat geldt echter niet echt voor bitcoin en andere cryptocurrencies. Wat de overheid betreft, wordt de drempel van ‘verdacht’ behaald zodra er sprake is van cryptocurrency.

Hij voegt daaraan toe dat veel cryptodiensten informatie doorspelen aan overheidsinstanties bij transacties boven $5.000, maar vaak ligt dat bedrag nog veel lager. Tevens mogen deze diensten niet aan hun gebruikers melden dat zij dit doen, noch mogen ze weigeren hieraan mee te doen. Anders verliezen ze hun vergunningen en moeten ze wellicht boetes betalen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Niet alleen de VS

Het zijn de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, en ik weet zeker dat het er meer zijn. Het hangt af van waar je bent gevestigd. Maar bijna elke wereldmacht heeft wettelijk toegestane methoden om gecentraliseerde gebruikersgegevens in te zien.

Volgens de bron worden bijna alle gebruikersgegevens opgeslagen en gedeeld, zoals welke crypto je hebt, hoe vaak je handelt, je winsten en waar je crypto naartoe gaat, zelfs als het een cold-storage wallet is:

Het maakt niet uit waar je ze naartoe verplaatst, als een centrale exchange die munten ooit heeft bewaard, kunnen ze je volgen.

Wat gaan de bitcoin en altcoin koersen doen? BTC en ETH analyse
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Ik ook?

Maar hoe weet je of je in de gaten wordt gehouden? Volgens de bron is dat wellicht al zodra je anti-money laundering (AML) en/of Know Your Customer (KYC) gegevens hebt ingevuld. Een andere indicatie is als ooit je account of geld bevroren is. De enige manier om dit te ontwijken, volgens de bron, is om gedecentraliseerde exchanges (DEX) en privacy coins te gebruiken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie