Discussier met alle crypto insiders via Telegram

Big Brother is watching you: overheidsinstanties volgen al jaren bitcoin- en crypto-gebruikers

Onlangs kwam de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase onder vuur te liggen. De beurs wil samenwerken met Amerikaanse opsporingsdiensten en dat bevalt een groot deel van de crypto-gemeenschap niet. Het bedrijf heeft namelijk persoonlijke gegevens van klanten in handen en de community vreest dat deze gedeeld zullen worden.

Coinbase meldde vervolgens dat alleen Coinbase Analytics, de onderzoekstak van het bedrijf, zou samenwerken met deze opsporingsdiensten en geen toegang heeft tot deze informatie. Voor veel klanten was het al te laat, zij hebben alsnog hun bitcoin (BTC) van de exchange afgehaald.

Big Brother

- Advertentie -

Nu meldt een anonieme bron aan Cointelegraph dat meerdere overheidsinstanties sowieso gebruikers en hun activiteiten al jarenlang op de meeste crypto-beurzen en -bewaardiensten nauw volgen. Volgens de anonieme bron begon dit al in de vroege dagen van Bitcoin en nam het in grote mate toe toen bitcoin-exchange Mt. Gox failliet ging in 2014 en 850.000 BTC gestolen was.

Ik heb gewerkt voor crypto-exchanges, bitcoin ATM-bedrijven, algemene crypto-serviceproviders en meer. Ze houden zich allemaal bezig met toezicht. Ze hebben geen keus.

SAR

Aldus de anonieme bron, die meldt dat de Amerikaanse overheid vooral de Suspicious Activity Report (SAR) methode gebruikt. Alhoewel dit bij veel geldtransactiebedrijven gebruikt wordt, ligt het anders bij crypto:

Bij traditionele instellingen moet een transactie in de meeste gevallen aan bepaalde criteria voldoen om als verdacht te worden beschouwd. Dat geldt echter niet echt voor bitcoin en andere cryptocurrencies. Wat de overheid betreft, wordt de drempel van ‘verdacht’ behaald zodra er sprake is van cryptocurrency.

Hij voegt daaraan toe dat veel cryptodiensten informatie doorspelen aan overheidsinstanties bij transacties boven $5.000, maar vaak ligt dat bedrag nog veel lager. Tevens mogen deze diensten niet aan hun gebruikers melden dat zij dit doen, noch mogen ze weigeren hieraan mee te doen. Anders verliezen ze hun vergunningen en moeten ze wellicht boetes betalen.

Niet alleen de VS

Het zijn de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, en ik weet zeker dat het er meer zijn. Het hangt af van waar je bent gevestigd. Maar bijna elke wereldmacht heeft wettelijk toegestane methoden om gecentraliseerde gebruikersgegevens in te zien.

Volgens de bron worden bijna alle gebruikersgegevens opgeslagen en gedeeld, zoals welke crypto je hebt, hoe vaak je handelt, je winsten en waar je crypto naartoe gaat, zelfs als het een cold-storage wallet is:

Het maakt niet uit waar je ze naartoe verplaatst, als een centrale exchange die munten ooit heeft bewaard, kunnen ze je volgen.

Ik ook?

Maar hoe weet je of je in de gaten wordt gehouden? Volgens de bron is dat wellicht al zodra je anti-money laundering (AML) en/of Know Your Customer (KYC) gegevens hebt ingevuld. Een andere indicatie is als ooit je account of geld bevroren is. De enige manier om dit te ontwijken, volgens de bron, is om gedecentraliseerde exchanges (DEX) en privacy coins te gebruiken.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.833,13 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€9.708,91 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€9.755,02 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.786,52 Kopen
4
Bitcoinmeester
Reviewed
€10.550,60 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.833,13 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€9.708,91 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€9.755,02 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.786,52 Kopen
4
Bitcoinmeester
Reviewed
€10.550,60 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers zal flink door bulls moeten worden verdedigd!

Hoeveel nieuws is er in een paar uur te verwerken? BitMEX zit in de problemen na zware aanklachten van de Amerikaanse toezichthouder (CFTC) en...