Simon Bosch Simon Bosch
12/10/2023 19:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2023 14:20

Bitcoin beursfonds kansen nemen flink toe, morgen wordt belangrijk

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfonds kansen nemen flink toe, morgen wordt belangrijk

Foto: Alexander Supertramp/Shutterstock

De crypto-industrie in de Verenigde Staten wacht inmiddels al een aantal jaar op de goedkeuring van een zogeheten spot-ETF voor bitcoin (BTC). Maar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ondanks de vele aanvragen nog geen enkel fonds goedgekeurd. Morgen verloopt één van de deadlines van de SEC, we zullen dus snel meer weten.

Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen
Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen

SEC reageert vrijdag in Bitcoin beursfonds rechtzaak

Er lopen op het moment maar liefst zeven aanvragen voor Exchange Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin. Vlak nadat BlackRock zijn aanvraag deed, deden de andere bedrijven die ook elk hun aanvraag hebben lopen hun eigen aanvraag. Halverwege september moest de SEC een antwoord geven op de aanvragen. Maar in plaats van dat het koos voor een goedkeuring of voor een afwijzing, heeft het de beslissing uitgesteld.

Tegelijkertijd heeft het de rechtszaak tegen Grayscale verloren, die vindt dat de SEC het recht niet heeft om zijn vraag om het GBTC-beursfonds om te zetten in een ETF zo vaak af te wijzen. De SEC moet dus op den duur eigenlijk wel de ETF’s goedkeuren.

Aankomende vrijdag is de laatste dag waarop de SEC kan reageren op het oordeel van de rechter in de zaak met Grayscale. Het is mogelijk dat de SEC in hoger beroep gaat, wat gevolgen zal hebben voor de overige ETF-aanvragen. Op sociale mediaplatform X kreeg Bloomberg-ETF-analist Eric Balchunas de vraag wat de SEC voor keuzes kan maken. Balchunas denkt dat het onwaarschijnlijk is dat de SEC in hoger beroep zal gaan. Een afkeuring van de ETF-aanvragen zou dus ook onlogisch zijn.

Om precies te zijn zet hij de kans op 75% dat de beleidsmaker de ETF’s vóór het eind van dit jaar goed zal keuren. Ook zou de kans op goedkeuring alleen maar groter worden als het proces tot in januari doorloopt. Echter hoeft dit niet te betekenen dat de eerste ETF’s aankomende vrijdag al worden goedgekeurd.

Advertentie

SEC wijst niet alle crypto ETF’s af

Het moet ook gezegd worden dat de SEC niet alle soorten ETF’s afkeurt, maar uitsluitend spot-ETF’s voor cryptocurrencies. Deze beursfondsen hebben ‘echte’ bitcoins als onderliggende waarde, in plaats van futurescontracten. Er bestaan namelijk al fondsen die actief handelen in crypto-futurescontracten om de waarde van de crypto in kwestie te kopiëren.

Vorige week zijn nota bene negen beursfondsen voor ethereum (ETH) beschikbaar gesteld – weliswaar op basis van ETH-futures. Maar het volume viel erg tegen. Ook heeft de SEC afgelopen zomer goedkeuring gegeven aan een speciaal fonds, waarmee je short kunt gaan op bitcoin.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie