Kevin Schijven Kevin Schijven
24/01/2021 14:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2021 14:32

"Bitcoin kan het financiële systeem verbeteren," Amerikaanse minister van Financiën klinkt nu genuanceerder

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin kan het financiële systeem verbeteren, Amerikaanse minister van Financiën klinkt nu genuanceerder

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Janet Yellen wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën. Ze was echter onlangs erg negatief over cryptocurrencies als bitcoin (BTC).
Tijdens een hoorzitting noemde Yellen crypto “bijzonder zorgelijk” en dat het “voornamelijk voor illegale financiering” wordt gebruikt.
Yellen licht haar opmerking toe in een nieuw document waar ze een wat meer genuanceerde houding toont. Alhoewel ze nog steeds zegt dat het gebruik van crypto bij illegale activiteiten moet worden onderdrukt, erkent ze nu ook dat de opkomende technologie potentie heeft:

“Ik vind het belangrijk dat we rekening houden met de voordelen van cryptocurrencies en andere digitale activa, en met het potentieel dat ze hebben om de efficiëntie van het financiële systeem te verbeteren.”

Aldus Yellen. Toch benadrukt ze alsnog wederom het gebruik ervan bij illegale activiteiten:

“Tegelijkertijd weten we dat ze kunnen worden gebruikt om terrorisme te financieren, het witwassen van geld te vergemakkelijken en kwaadaardige activiteiten te ondersteunen die de nationale veiligheidsbelangen van de VS en de integriteit van de Amerikaanse en internationale financiële systemen bedreigen.”

We weten ook dat dit met fiatvaluta kan en gebeurt. Uit onderzoek van Chainalysis blijkt dat in 2020 maar 0,34% van alle crypto transacties betrokken waren bij illegale activiteiten. Yellen meldt vervolgens dat ze van plan is om een regelgevend kader op te stellen, iets waar de sector al lang om vraagt:

“Ik denk dat we goed moeten kijken hoe we het gebruik ervan voor legitieme activiteiten kunnen aanmoedigen, terwijl we het gebruik ervan voor kwaadaardige en illegale activiteiten kunnen beperken.

Indien bevestigd, ben ik van plan nauw samen te werken met de Federal Reserve Board en de andere federale bank- en effectenregelgevers om een effectief regelgevingskader voor deze en andere fintech-innovaties te implementeren.”

Yellen was voorzitter van de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, onder president Obama. Ze werd vrijdag unaniem verkozen door de Senaatscommissie voor Financiën voor haar nieuwe rol. Aankomende maandag zal door het Senaat besloten worden of ze de allereerste Amerikaanse vrouwelijke minister van Financiën wordt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie