Erik Juffermans Erik Juffermans
07/12/2022 13:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2022 13:23

Bizarre wet in Iran legt nadruk op belang van crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bizarre wet in Iran legt nadruk op belang van crypto

Foto: jrockdesign/Shutterstock

Volgens een lid van het Iraanse parlement is de Iraanse regering van plan om vrouwen op bizarre wijze te dwingen tot het dragen van een hijab. Wanneer vrouwen geen hijab dragen zal na twee SMS waarschuwingen hun bankrekening geblokkeerd worden. De financiële controle die autoritaire regeringen kunnen doorvoeren legt de nadruk op het belang van een gedecentraliseerd financieel bolwerk.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Chaos in Iran

De maatregel van de Iraanse regering is in lijn met de recente ontwikkelingen in het land. Sinds Mahsa Amini, een Iraanse vrouw op 17 september stierf na een arrestatie, zijn de spanningen in het land hoog opgelopen. De reden voor haar arrestatie was het niet dragen van een hijab. Na aanhoudende protesten probeert de Iraanse regering met deze bizarre nieuwe wet het volk onder controle te krijgen.

Tijdens vergelijkbare monetaire maatregelen van regeringen in het verleden, zochten mensen massaal hun heil in crypto. Het gebruik van cryptomunten biedt een uitweg bij financiële belemmeringen van conventionele instrumenten. Zo zien landen met een monetair beleid dat het financiële welzijn van de bevolking schaadt, vaak een massale toename van crypto gebruik.

In februari dit jaar deed zich in Canada een vergelijkbare situatie voort. Tijdens boerenprotesten ging de regering daar ook over tot het bevriezen van bankrekeningen. Dit had een stijging in het gebruik van crypto tot gevolg. Protesteerders gebruikten onder andere cryptocurrencies om geld op te halen voor protesten.

Risico van CBDC’s

Dit en de huidige ontwikkeling in Iran laten zien hoe krachtig crypto kan zijn bij het ondersteunen van financiële vrijheid wanneer deze door autoriteiten wordt belemmerd. Het legt daarnaast een risico bloot van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Meerdere landen zijn bezig met het ontwikkelen van een digitale nationale valuta op basis van blockchain technologie. Volgens critici van CBDC vormen deze vormen van valuta echter een vergrote belemmering van financiële vrijheid.

Volgens tegenstanders van CBDC’s zouden deze digitale assets van centrale banken volledige controle geven over financiële systemen. Het zou regeringen zelfs de mogelijkheid geven geld te verwijderen mochten ze dit willen doen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie