CEO bank: uitgeven stablecoins moet beperkt blijven tot banken

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Skorzewiak

Overheden worden langzamerhand steeds voorzichtiger met stablecoins. Ondertussen wordt het banken wel heet onder de voeten. Een topman van United Texas Bank vindt dat alleen banken deze tokens uit mogen geven.

Banken willen stablecoin-monopolie

Dat verklaarde Scott Beck, de CEO van de bank. Hij sprak volgens Cointelegraph vrijdag tijdens de Blockchain Matters-hoorzitting van Texas Work Group in Austin. Hij denkt dat het uitgeven van stablecoins beperkt moet blijven tot commerciële banken die daar de juiste licenties voor hebben.

Partijen zoals Binance, Circle en Paxos zijn op dit moment ook toegestaan om stablecoins uit te geven, maar deze bedrijven zijn uiteraard geen banken. Toch kunnen ze in principe ‘geld’ verstrekken in de vorm van deze stablecoins. Normaal gesproken waren alleen banken met de juiste (en dure) licenties wettelijk in staat om geld te verstrekken.

Een groot verschil is dat sommige stablecoin-uitgevers minimaal één keer de marktwaarde van de token dekken met onderpand, terwijl banken over het algemeen meerdere keren de deposito’s van klanten uitlenen. Toch is de afgelopen maanden vaak genoeg gebleken dat er nog erg veel risico in de stablecoin-markt aanwezig is.

Beck antwoordde op een vraag van betalingverwerker MoneyGram dat stablecoin-uitgevers activa beheren als non-banken, waarmee ze eigenlijk deposito’s uit de bankenindustrie trekken. Deze bedrijven concurreren daardoor direct met banken terwijl ze ondertussen niet aan dezelfde strenge regulaties hoeven te voldoen.

Overheden worden wakker

De afgelopen maanden waren voor regulatoren een stevige wake-up-call. Ze zien nu door de verschillende stablecoin-fiasco’s in dat er veel risico’s in het concept zitten en dat het goed gereguleerd moet worden. Daardoor wordt de regulatie langzamerhand steeds strenger.

Tegelijkertijd lijken sommige instituten er wel brood in te zien. Zo vindt de Federal Reserve dat stablecoins in ieder geval mogen blijven als ze goed gereguleerd worden. Dat is met name een probleem voor kleinere banken. Tegelijkertijd wil de Europese Centrale Bank (ECB) voorkomen dat stablecoins te groot worden – de meningen zijn dus niet overal hetzelfde.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie