Simon Bosch Simon Bosch
21/08/2023 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/08/2023 16:00

China heeft grote plannen voor financiële revolutie

Nieuws
China heeft grote plannen voor financiële revolutie

Foto: Frame China / Shutterstock.com

Het is geen geheim dat China en de Verenigde Staten al lang ruzie hebben met elkaar. Van extra importbelastingen van de VS tot het nauwere samenwerken tussen China en Rusland, het wordt met de dag intenser.

China wil ook graag een financieel systeem dat onafhankelijk is van dat van Amerika. Daarom timmert het hard aan de weg met blockchain technologie. Een nieuw betalingssysteem moet SWIFT en de Amerikaanse dollar helemaal kunnen omzeilen.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

China wil concurreren met de VS

Bloomberg schrijft dat Amerika en Europa steeds ongeruster zijn over China’s voortgang in het afstappen van de Amerikaanse dollar. Het land heeft namelijk een nieuw platform ontwikkeld voor het verhandelen van buitenlandse valuta genaamd mBridge. Dit platform is al sinds 2017 in ontwikkeling, maar naar verluidt gaat de voortgang nu wel erg hard.

De markt voor buitenlandse valuta (ook wel foreign exchange market of forex in jargon) is enorm, maar de Amerikaanse dollar heeft hier nog altijd de overhand. Ongeveer de helft van de 32 biljoen dollar die jaarlijks wordt verhandeld is gedenomineerd in de dollar. China is hier niet blij mee, omdat het bang is dat de VS zouden kunnen kiezen voor meer heftige sancties tegen China. Dit is immers ook al gebeurd tegen Rusland.

Het mBridge-platform moet daarom de dollar, het Amerikaanse bankensysteem én het Amerikaanse betalingssysteem SWIFT dat banken gebruiken omzeilen. In plaats van in dollars zou China’s digitale yuan aangeboden gaan worden als aantrekkelijk alternatief voor de dollar.

Volgens de Amerikaanse zakenbank is mBridge erg aanlokkelijk voor geïnteresseerde landen. Zo zou het de transactiesnelheid van overzeese betalingen verminderen van tot maar liefst vijf dagen tot slechts enkele seconden. Het platform is in samenwerking met de Zwitserse Bank for International Settlements (BIS) ontwikkeld, en China werkt al samen met Thailand, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Advertisement

“Effect digitale yuan op handel blijft beperkt”

Dergelijke initiatieven zouden het gebruik van de dollar enigszins kunnen verminderen”, waarschuwt Cornell University-professor Eswar Prasad. Zo bestaan de reserves van centrale banken wereldwijd voor 60% uit dollars, en voor nog eens 20% uit euro’s. Dat zou in de toekomst minder kunnen zijn.

In ieder geval zou de Chinese yuan niet de slagkracht hebben om écht te concurreren met de Amerikaanse dollar. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat er maar weinig in de yuan wordt gehandeld.

De digitale yuan is net als de digitale euro een Central Bank Digital Currency (CBDC), oftewel een reguliere fiat-valuta die op een gecentraliseerde blockchain is uitgegeven. Het project is bovendien niet alleen bedoeld voor internationale handel. China is sommige andere landen al ver vooruit, ambtenaren krijgen namelijk al uitbetaald in de CBDC. Ondertussen werken Europa en de VS nog aan de juiste regelgevingen voordat de centrale bank mag beginnen met het uitgeven van dergelijke tokens.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement