Simon Bosch Simon Bosch
28/06/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/06/2023 18:30

Digitale euro komt: nieuwe munt moet overal geaccepteerd worden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Experts uiten onzekerheid over nieuwe Europese crypto wet

Foto: jorisvo/Shutterstock

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie deze maand nog een voorstel ging onthullen omtrent de ‘digitale euro’. Dat is Europa’s variant op een Central Bank Digital Currency (CBDC). Het voorstel is op woensdag onthuld, waar onder andere uit is gebleken dat de digitale munt overal in de eurozone geaccepteerd moet worden.

Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank
Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank

EU onthult wetsvoorstel voor digitale euro

Het 62 pagina’s tellende voorstel gaat uitgebreid in over wat de digitale euro allemaal wel en niet mag. De munt wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB), die zich immers ook aan de wet moet houden. Echter betekent is niet dat de EU de ECB verplicht om de munt uit te geven; uiteindelijk beslist de ECB daar zelf over.

In ieder geval moet de munt van de ECB gratis zijn in het gebruik. Dat betekent dat derde partijen geen kosten mogen rekenen voor het gebruik ervan. Banken doen dat momenteel wel, alhoewel zij niet uitgefaseerd zullen worden met de komst van de ‘nieuwe’ euro. Hier zal je namelijk gewoon nog een rekening kunnen openen.

Ook moeten (weliswaar digitale) betalingen offline uitgevoerd kunnen worden, en de munt moet overal binnen de eurozone gebruikt kunnen worden. Dat betekent dat winkeliers verplicht zijn om digitale euro’s te accepteren.

In een apart wetsvoorstel staat volgens Cointelegraph dat technologiebedrijven die gebruikersdata nodig hebben, dit direct kunnen krijgen van bijvoorbeeld de banken en verzekeringsmaatschappijen die de informatie hebben. Dat staat in contrast met wat de ECB onlangs beweerde. De digitale euro zou namelijk juist de privacy van consumenten bewaren.

Vermoedelijk bedoelt de EU in het wetsvoorstel dat bedrijven de informatie niet zonder reden kunnen krijgen, en dat de informatie niet mag worden doorverkocht. De angst van de EU is namelijk dat grote technologiebedrijven hun eigen stablecoins zullen introduceren, die zouden kunnen concurreren met de digitale euro. Ook zegt de Europese Commissie dat zowel de ECB als nationale centrale banken hun betalingsinformatie niet kunnen gebruiken om gebruikers te identificeren.

Advertentie

Veel kritiek op CBDC’s

Over negatieve rentes wordt niets vermeld. Critici zijn bang dat de ECB de CBDC zal misbruiken. Zo zou het consumenten extra kunnen stimuleren om hun geld uit te geven, door alsnog een negatieve rente te hanteren. Digitale euro’s zouden ook een ‘verloopdatum’ kunnen hebben, waarna ze hun waarde verliezen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie