Thom Derks Thom Derks
26/11/2022 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/11/2022 14:00

Congreslid Tom Emmer uit stevige kritiek op crypto-strategie SEC

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter Gary Gensler:

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Het omvallen van FTX zorgt niet alleen voor kritiek op de crypto-industrie, ook de financiële toezichthouders krijgen ervan langs, omdat blijkt dat hun wet- en regelgeving niet voldoende is om de consument te beschermen. Amerikaans congreslid Tom Emmer maakt zich zorgen over de strategie van de Securities and Exchange Commission (SEC).

Belangrijke rechtszaak tegen cryptobedrijven gaat nieuw hoofdstuk in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Kritiek op Gary Gensler

In zijn verhaal is Emmer onder andere kritisch op de strategie van SEC-voorzitter Gary Gensler. Volgens het congreslid is de wetgeving voor Amerikaanse partijen veel te strikt en zorgt dat ervoor dat ze de innovatie in het land tegenhouden. Daarnaast noemt hij de manier van handelen van het machtige toezichtsorgaan willekeurig en inconsistent.

“We riepen in maart al dat Gary Gensler er een willekeurige en inconsistente manier van werken op nahield met betrekking tot de crypto-gemeenschap. Op dit moment zijn onze zorgen alleen maar groter nadat we zijn strategie met betrekking tot Celsius, Voyager, Terra/Luna en nu FTX zagen”, aldus een kritische Emmer.

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, gaf tijdens het FTX-schandaal ook al aan dat het in zijn ogen oneerlijk is hoe Amerikaanse partijen worden aangepakt. Zeker omdat FTX vanwege de strenge wetgeving in de Verenigde Staten juist naar de Bahama’s is vertrokken.

Advertentie

Minder papierwerk

In het verleden vroeg Emmer de SEC ook al om zich te houden aan de standaarden uit de Paperwork Reduction Act van 1980. Hierin staat opgenomen dat overheidsinstellingen moeten voorkomen dat ze met hun regels bedrijven en burgers overspoelen met onnodig papierwerk. Iets waar ze volgens Emmer op dit moment niet in slagen.

Verder is het volgens Emmer geen goede zaak dat het congres de manier van werken van de SEC vooral mee krijgt via progressieve publicaties in de media. Daar voegt Emmer aan toe dat hij uitkijkt naar het optreden van Gensler voor de Financial Services Committee.

Voor dat comité moet Gensler zijn gedrag en dat van de SEC verantwoorden en uitleggen. Het lijkt erop dat het machtige Amerikaanse toezichtsorgaan steeds verder in een lastige hoe terechtkomt en nu echt eens serieus werk moet maken van hun crypto-strategie.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie