Simon Bosch Simon Bosch
31/07/2022 11:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2022 11:15

Crypto bank Voyager mag niet claimen dat deposito’s verzekerd zijn

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: mundissima/Shutterstock

Afgelopen maand ging cryptocurrency leenbedrijf Voyager Digital failliet, nadat het geraakt werd in de kettingreactie waar Three Arrows Capital (3AC) ook in terecht kwam. Maar Voyager claimde voorheen dat de deposito’s van klanten verzekerd waren bij de overheid. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, benadrukt echter dat dit helemaal niet zo is, en dat het bedrijf dit niet meer mag claimen.

Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Klanten niet verzekerd

Dat schrijft de Federal Reserve in een persbericht. Voyager verklaarde volgens de centrale bank op zijn website, in de app en op sociale media-accounts dat deposito’s van klanten verzekerd waren via het Federal Deposit Insurance System (FDIC). Dat systeem is na de huizencrisis in 2008 opgericht om mensen de zekerheid te geven dat niet al hun geld zou verdampen zodra hun bank financieel in de problemen komt. Het is dus een verzekering voor klanten, en niet voor de bank zelf.

Eigenlijk alle traditionele banken in de VS zijn hier verplicht lid van. Maar deze bescherming geldt niet voor bedrijven die zichzelf als ‘crypto-bank’ bestempelen. Voyager bood rentes en leningen op digitale activa aan, die bovendien vrij hoog waren.

Het is niet duidelijk of het bedrijf doorhad dat het deze claim niet kon maken. De bank had namelijk rekeningen bij Metropolitan Commercial Bank, een traditionele bank voor wie dit systeem wél geldt. Een deel van Voyagers geld was volgens de Federal Reserve ondergebracht bij deze bank. Maar toch beschermt de FDIC in dit geval tegen een faillissement van deze traditionele bank, en niet tegen problemen bij Voyager.

Advertentie

Traditionele banken versus crypto-banken

Voyager was dus eigenlijk een soort bank, maar het was er wel één die heel veel risico nam. Crypto zijn van zichzelf al vrij risicovol, maar Voyager bood klanten ook nog de mogelijkheid om erop te lenen en om een flinke rente te verdienen op de toch al risicovolle activa.

Traditionele banken mogen niet zomaar risico nemen, en al helemaal niet in deze mate. Daar is het Basel III-regulatiesysteem voor ontworpen. Banken die hieronder worden gereguleerd, mogen maar een bepaald percentage van hun deposito’s gebruiken voor bepaalde financiële producten. Als een bank geld in crypto wil stoppen, dan moet het dat dus doen met enorme voorzichtigheid. Dat is iets waar sommige crypto-bedrijven duidelijk iets van hadden kunnen leren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie