Wessel Kersting Wessel Kersting
13/05/2022 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/05/2022 05:00

Crypto fraudeur veroordeeld tot gevangenisstraf en miljoenenboete

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Man uit Florida pleit schuldig aan $100 miljoen fraude met crypto

Foto: Ms. Li/Shutterstock

De United States Department of Justice (DOJ), het Amerikaanse ministerie van Justitie, heeft onlangs bekendgemaakt dat de 25-jarige cryptocurrency trader Jeremy Spence is opgepakt voor het oplichten van meer dan 170 mensen. Spence heeft hier een gevangenisstraf voor gekregen van 42 maanden. Spence was een crypto fonds begonnen en vertelde aan zijn investeerders dat het fonds een hoge winst had behaald, maar dit was helemaal niet het geval.

Spence beheerde de social media accounts van het investeringsfonds, genaamd Coin Signals. Hij moest verschijnen bij een rechter van de staat New York en heeft zijn schuld bekend. Spence ontving daarnaast ook nog drie jaar aan vrijlating onder toezcith en moet aan zijn slachtoffers een schadevergoeding van meer dan $2,8 miljoen betalen. 

SEC zoekt naar redenen om ethereum beursfonds af te wijzen
SEC zoekt naar redenen om ethereum beursfonds af te wijzen

Cryptocurrency piramidespel

Spence was het fonds gestart met het doel om winst te maken voor zijn investeerders. Dit verliep echter niet geheel volgens plan en zijn fonds maakte alleen maar verlies. In een poging deze verliezen te verbergen voor zijn investeerders, maakte Spence nepaccounts aan. Met de inkomsten van nieuwe investeerders, betaalde hij de oude investeerders uit. Hierdoor kreeg dit fonds wat weg van een piramidespel. Ongeveer $2 miljoen aan crypto ging op deze manier rond.  

Zo gaf de 25-jarige fondsbaas in de online chatgroep van het fonds aan dat het fonds 148% winst had behaald, hoewel dit in werkelijkheid dus helemaal niet het geval was. 

Advertentie

Opgepakt door de FBI

De oplichter werd uiteindelijk opgepakt in januari 2021 door de Federal Bureau of Investigation (FBI). Ook werden civiele aanklachten ingediend door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Spence heeft in november 2021 schuld bekend en wordt schuldig bevonden voor commodities fraude voor het stelen van $5 miljoen van onwetende crypto-investeerders van november 2017 tot april 2019. Hierbij maakte hij valse beloftes over het maken van winst terwijl hij eigenlijk verlies aan het maken was. 

Toch liet hij in de rechtbank weten spijt te hebben van zijn acties en heeft zijn excuses aangeboden. Hij zei dat hij “kwam in een wereld waar [hij] totaal niet op was voorbereid.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie