Max Max
06/12/2023 19:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2023 09:13

Crypto-industrie steeds meer geconfronteerd met belastingontduiking

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-industrie steeds meer geconfronteerd met belastingontduiking

Foto: Andrew F. Kazmierski/Shutterstock

Volgens Bloomberg ziet de criminaliteitseenheid van de Internal Revenue Service (IRS), de federale wetshandhavingsinstantie van de Verenigde Staten, een toename in het aantal gevallen van crypto-gerelateerde belastingontduiking. Dezelfde instantie heeft ook geholpen bij het Binance-onderzoek, wat uiteindelijk leidde tot een gigantische schikking van vier miljard dollar.

Cryptoreus wil verdienen aan de bitcoin ETF hype, lanceert nieuwe tak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Meer gevallen van crypto belastingzaken

Bloomberg schreef op basis van een telefoongesprek van een verslaggever met divisiehoofd Jim Lee dat de onderzoeken variëren van het niet rapporteren van vermogenswinsten tot het bewust achterhouden van crypto-eigendommen.

Een paar jaar geleden zei Lee dat de IRS nog vooral bezig was met witwasmisdrijven, maar dat tegenwoordig ongeveer de helft van alle crypto-gerelateerde zaken te maken hebben belasting.

De IRS werkt momenteel aan een voorgestelde regelgeving met betrekking tot crypto-belastingzaken. De schriftelijke of elektronische opmerkingen moesten voor 30 oktober 2023 zijn ontvangen.

De Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase gaf eerder al kritiek op de voorgestelde regels. Destijds schreef Lawrence Zlatkin, belastingadvocaat van Coinbase namelijk het volgende:

“De voorgestelde regelgeving, zoals geschreven, zou een onbegrijpelijke en onnodige belastende reeks nieuwe rapportagevereisten opleggen.”

Eerder drongen Amerikaanse senatoren in een brief al aan om crypto-belastingregels te versnellen. De senatoren wezen in de brief op de potentiële verloren belastinginkomsten van in totaal 50 miljard.

Advertentie

Binance-onderzoek

Zoals gezegd was de IRS ook bezig met het onderzoek naar de Binance, ’s werelds grootste crypto exchange. Als onderdeel van de schikking die werd voorgelegd, stemde Binance er niet alleen mee in om de vier miljard dollar te betalen, maar pleitte de beurs zich ook schuldig aan het niet voldoen van registratievereisten en het handelen van een bedrijf dat geld overmaakt of overdraagt van de ene locatie naar de andere (vaak internationaal), zonder vergunning.

Changpeng Zhao, ook bekend als CZ, is tevens teruggetreden als CEO van Binance. Hij wordt in februari 2024 veroordeeld voor het overtreden van de antiwitwaswetgeving, waarvoor hij eerder zichzelf al schuldig had gepleit.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie