Max Duiker Max Duiker
06/12/2023 19:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2023 09:13

Crypto-industrie steeds meer geconfronteerd met belastingontduiking

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto-industrie steeds meer geconfronteerd met belastingontduiking

Foto: Andrew F. Kazmierski/Shutterstock

Volgens Bloomberg ziet de criminaliteitseenheid van de Internal Revenue Service (IRS), de federale wetshandhavingsinstantie van de Verenigde Staten, een toename in het aantal gevallen van crypto-gerelateerde belastingontduiking. Dezelfde instantie heeft ook geholpen bij het Binance-onderzoek, wat uiteindelijk leidde tot een gigantische schikking van vier miljard dollar.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Meer gevallen van crypto belastingzaken

Bloomberg schreef op basis van een telefoongesprek van een verslaggever met divisiehoofd Jim Lee dat de onderzoeken variëren van het niet rapporteren van vermogenswinsten tot het bewust achterhouden van crypto-eigendommen.

Een paar jaar geleden zei Lee dat de IRS nog vooral bezig was met witwasmisdrijven, maar dat tegenwoordig ongeveer de helft van alle crypto-gerelateerde zaken te maken hebben belasting.

De IRS werkt momenteel aan een voorgestelde regelgeving met betrekking tot crypto-belastingzaken. De schriftelijke of elektronische opmerkingen moesten voor 30 oktober 2023 zijn ontvangen.

De Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase gaf eerder al kritiek op de voorgestelde regels. Destijds schreef Lawrence Zlatkin, belastingadvocaat van Coinbase namelijk het volgende:

“De voorgestelde regelgeving, zoals geschreven, zou een onbegrijpelijke en onnodige belastende reeks nieuwe rapportagevereisten opleggen.”

Eerder drongen Amerikaanse senatoren in een brief al aan om crypto-belastingregels te versnellen. De senatoren wezen in de brief op de potentiële verloren belastinginkomsten van in totaal 50 miljard.

Advertentie

Binance-onderzoek

Zoals gezegd was de IRS ook bezig met het onderzoek naar de Binance, ’s werelds grootste crypto exchange. Als onderdeel van de schikking die werd voorgelegd, stemde Binance er niet alleen mee in om de vier miljard dollar te betalen, maar pleitte de beurs zich ook schuldig aan het niet voldoen van registratievereisten en het handelen van een bedrijf dat geld overmaakt of overdraagt van de ene locatie naar de andere (vaak internationaal), zonder vergunning.

Changpeng Zhao, ook bekend als CZ, is tevens teruggetreden als CEO van Binance. Hij wordt in februari 2024 veroordeeld voor het overtreden van de antiwitwaswetgeving, waarvoor hij eerder zichzelf al schuldig had gepleit.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie