Simon Bosch Simon Bosch
29/09/2022 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/09/2022 05:00

Crypto kan rol van centrale banken hinderen, zegt Lagarde

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

Christine Lagarde, het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), hield gisteren een toespraak. Het ging voornamelijk over het monetair beleid van de eurozone in het algemeen, maar ook de wereld van cryptocurrencies kwam kort aan bod.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Centrale bank mag niet overbodig worden

Lagarde benoemde geen specifieke cryptomunten, maar sprak doorgaans over ‘crypto-assets’ of ‘digital assets.’ De ECB voorzitter benadrukt wederom dat zij crypto ziet als een risico voor de rol van de centrale bank.

Wij centrale bankiers zijn [al lang] een monetair anker voor commerciële banken en ‘privaat geld’. Als we niet in dat spel zitten, als we niet betrokken zijn met experimenteren, innoveren en digitaal geld van de centrale bank, dan kunnen we die rol als anker verliezen. We hebben voorbeelden uit de geschiedenis gehad waar er geen monetair anker was, waardoor crisis na crisis ontstond. Dat was zeker het geval tijdens het vrije bankieren in de negentiende eeuw. Willen we terug naar die periode? Vermoedelijk niet.”

Met ‘privaat geld’ bedoelt ze valuta die niet door de centrale bank worden uitgegeven. Hier vallen ook crypto onder. Het tijdperk van vrij bankieren werd inderdaad geplaagd door banken die letterlijk hun eigen valuta uitgaven. Als een bank failliet ging, was er door het gebrek aan een centrale bank vaak niemand die de bank wilde bijstaan. Vandaag de dag vullen crypto eigenlijk een soortgelijke rol.

Advertentie

CBDC’s verzekeren invloed centrale bank

Het Nederlandse College Tour had eerder dit jaar een aflevering met Lagarde. Hier verklaarde ze al dat crypto-activa niets waard zijn, omdat ze volgens haar nergens op gebaseerd zijn. In een recent vragenpanel met CNBC werd ze vergezeld door Jerome Powell van de Federal Reserve. Powell ging in op central bank digital currencies (CBDC’s), die moeten voorkomen dat centrale banken de controle over het financiële systeem zullen verliezen.

De topman van de Fed verklaarde dat gebruikers van een CBDC wel degelijk zijn identiteit moet verifiëren, net als bij het aanvragen van een bankrekening. Toch moet zo’n systeem je privacy wel beschermen, maar daar is lang niet iedereen het mee eens.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie