Sander van Rijn Sander van Rijn
12/11/2023 14:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2023 11:59

Crypto ‘kill switch’? Europa steunt controversiële wet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto 'kill switch'? Europa steunt controversiële wet

Foto: Matthew Corley/Shutterstock

De Europese Unie heeft een historische stap gezet met de goedkeuring van de ‘Data Act,’ wetgeving gericht op de regulatie van gegevensuitwisseling. Het wetsvoorstel bevat een opmerkelijke bepaling die bekend staat als de “smart contract kill switch”.

Deze wet moet de gegevenstoegang verbeteren maar leidt tot verhitte discussies binnen de crypto-gemeenschap. Blockchain-bedrijven als Stellar (XLM), Polygon (MATIC) en Cardano (ADA) uitten hun zorgen middels een open brief over de impact van deze omstreden wet.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Data Act moet toegang tot gegevens makkelijker maken

Het wetsvoorstel heeft als voornaamste doel om de toegang tot gegevens te vergemakkelijken voor gebruikers van nieuwe diensten zoals kunstmatige intelligentie (AI). Naast het reguleren van gegevens beschermt de Data Act ook handelsgeheimen.

In uitzonderlijke omstandigheden zoals natuurrampen krijgen overheidsinstanties door het wetsvoorstel het recht om gegevens uit de privésector in te zien. De Europarlementsleden hebben daarom specifieke bedrijfsgeheimen vastgelegd met betrekking tot het gebruiken van deze gegevens om illegale overdracht van data te voorkomen.

Advertisement

Grote bezorgdheid over ‘kill switch’ voor smart contracts in crypto

De toevoeging van een “kill switch” voor smart contracts in de Data Act zorgt echter voor grote zorgen binnen de crypto-industrie. Onder deze wet moeten smart contracts te alle tijden “kunnen worden onderbroken en beëindigd.” In de wetgeving staat beschreven:

“Veilige beëindiging en onderbreking: zorg ervoor dat er een mechanisme bestaat om de verdere uitvoering van transacties te beëindigen: smart contracts moet interne functies bevatten die het contract kunnen resetten of opdracht kunnen geven om de uitvoering te stoppen of te onderbreken om toekomstige (onbedoelde) uitvoeringen te voorkomen.”

Critici zeggen echter dat de definitie van smart contracts in de Data Act veel te breed is en zeggen dat het onduidelijk is wanneer precies smart contracts onderbroken of beëindigd mogen of moeten worden.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Wet niet voor crypto bedoeld?

Volgens een persbericht is de Data Act door het Europese Parlement aangenomen met 481 stemmen voor en 31 stemmen tegen. Het wetsvoorstel wacht nu op de formele goedkeuring van staatshoofden uit 27 Europese lidstaten uit de Europese Raad.

De Europese Commissie zegt echter aan dat de Data Act niet bedoeld is voor blockchain. Er wordt benadrukt dat de vrees voor het verbieden van smart contracts ongegrond is.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement