Nick de Jong Nick de Jong
19/05/2024 14:32 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/05/2024 12:21

Crypto scam van $73 miljoen ontmaskerd, twee oplichters opgepakt

Tether-USDT
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto scam van $73 miljoen ontmaskerd, twee oplichters opgepakt

Foto: Antonov Roman/Shutterstock

Ondanks verwoede pogingen van overheden om cryptocurrencies goed te reguleren en daarmee handelaren te beschermen, zijn er nu toch weer twee personen gearresteerd in verband met een grootschalige crypto scam.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto scam van 73 miljoen dollar

In de Verenigde Staten zijn recent twee crypto scammers opgepakt. Het duo wordt ervan verdacht onwetende crypto investeerders te hebben verleid om flinke sommen geld te investeren in grote scams, waarna de ontvangen gelden vervolgens worden witgewassen naar tether (USDT). Volgens de aanklacht zou er maar liefst 73 miljoen dollar zijn buitgemaakt.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet op 17 mei weten dat de eerste verdachte, Daren Li, gearresteerd was op 12 april op het vliegveld in Atlanta (Georgia). Yicheng Zhang, de tweede verdachte, werd op 16 mei gearresteerd in Los Angeles. 

De twee mannen hadden een internationaal crimineel netwerk opgezet voor het witwassen van miljoenen dollars. Deze miljoenen waren afkomstig van crypto scams die men ook wel “pig butchering” noemt.

Bij deze vorm van oplichting bouwen scammers eerst een band op met de slachtoffers. Wanneer er voldoende vertrouwen is ontstaan, vragen ze om grote investeringen te doen in verschillende crypto projecten. Nadat het geld is ontvangen, vertrekken de oplichters vervolgens met de noorderzon.

Advertentie

Gevangenisstraf van 120 jaar

Li en Zhang zouden medeplichtigen van de scams gevraagd hebben om allerlei ondernemingen op te richten en hier vervolgens een bankrekening mee te openen.

Het geld dat werd verdiend met de scams ging via meerdere ondernemingen en bankrekeningen in de Bahama’s uiteindelijk naar een crypto exchange, waar het werd omgezet naar tether.

Het tweetal wordt verdacht van het samenzweren om geld wit te wassen en zes afzonderlijke gevallen van internationale witwaspraktijken.

De maximale gevangenisstraf voor internationaal witwassen is 20 jaar. In het geval van Li en Zhang zou dit dus zesmaal kunnen worden opgelegd, waardoor de heren tot 120 jaar kunnen worden opgesloten. 

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Overheden zullen crypto verder reguleren

De plaatsvervangend procureur-generaal, Lisa Monaco, weet dat het een uitdaging is om fraude met cryptocurrencies tegen te gaan. De zogenoemde “pig butchering” scams zijn erg populair in de online criminaliteit.

In november 2023 wist het ministerie van Justitie ook al 9 miljoen dollar te vangen uit een crypto scam. De scam zou maar liefst 70 slachtoffers in de Verenigde Staten hebben getroffen.

In reactie op deze stijgende trend in scams, zijn de autoriteiten hard bezig om cryptocurrencies verder te reguleren. Door richtlijnen en kaders op te stellen zouden crypto handelaren beter beschermd worden.

Aan de andere kant kan deze regulatie ook meer obstakels op de weg betekenen voor innovatie en ontwikkeling van de digitale munten en bezittingen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Advertentie