Kevin Schijven Kevin Schijven
08/12/2023 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2023 10:05

Crypto wending: Binance oprichter mag VS toch niet verlaten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto wending: Binance oprichter mag VS toch niet verlaten

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

Changpeng Zhao (CZ), de oprichter van Binance, mag de Verenigde Staten toch niet verlaten.

De voormalig CEO van de grootste crypto beurs ter wereld moet zijn veroordeling in februari 2024 afwachten in de VS, heeft een rechter op 7 december besloten.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto beurs Binance schikking

De 46-jarige Zhao bekende schuld in november en betaalde een boete $50 miljoen en een borgsom van $175 miljoen. Binance zelf trof een schikking van $4,3 miljard, een van de grootste bedragen ooit in de geschiedenis van schikkingen in de financiële sector.

Vorige week zei het Amerikaanse ministerie van Justitie nog dat Zhao terug zou mogen naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om daar zijn veroordeling af te wachten. Zijn verzoek om te vertrekken is echter door de rechter afgewezen.

De openbaar aanklagers hebben de rechter overgehaald dat CZ toch een te groot vluchtrisico is, ondanks dat hij al schuld heeft bekend en een stevige borgsom heeft betaald.

Advertentie

Voormalig Binance CEO CZ toch vluchtgevaarlijk

Volgens de aanklagers is CZ een te groot vluchtrisico vanwege zijn enorme vermogen dat naar schatting meer dan $20 miljard bedraagt. Ook kaarten de aanklagers aan dat de VAE geen uitleveringsverdrag heeft met de VS.

“Het hof is het met de regering eens dat dit een ongewoon geval is. De beklaagde heeft enorme vermogen en bezittingen in het buitenland, en geen banden met de Verenigde Staten,” aldus de rechter.

De rechter voegt daaraan toe dat CZ wel vrij is om binnen de VS te reizen en daarom “nauwelijks belastende beperking” is op zijn vrijheid:

“De borgvoorwaarden staan de verdachte toe vrij te blijven en binnen de Verenigde Staten te reizen, en zijn familie is vrij om hem in de Verenigde Staten te bezoeken. Dit zijn nauwelijks belastende beperkingen op de vrijheid van de verdachte in afwachting van de veroordeling.”

De val van CZ kwam als een schok in de crypto wereld. CZ staat mogelijk een celstraf te wachten van 10 tot 18 maanden voor het niet naleven van anti-witwasregels, maar kan theoretisch zelfs 10 jaar de gevangenis in.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie