Kevin Schijven Kevin Schijven
23/10/2020 13:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2020 13:32

Digitale euro is topprioriteit en gebruik ervan kan noodzakelijk worden, zegt ECB directielid in speech

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro is topprioriteit en gebruik ervan kan noodzakelijk worden, zegt ECB directielid in speech

Fabio Panetta, directielid bij de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat het gebruik van een digitale euro wellicht noodzakelijk is in een meerdere scenario’s. Panetta hield een speech over de digitale euro tijdens een ECB conferentie op 22 oktober in Frankfurt.


Steeds meer centrale banken ter wereld onderzoeken de mogelijkheid om een zogeheten central bank digital currency (CBDC) uit te brengen. Deze vorm van cryptocurrencies, ook bekend als stablecoins, zijn gekoppeld aan de waarde van een andere valuta of asset. In het geval van een digitale euro is dat natuurlijk de euro.

Een digitale euro zou digitaal geld van de centrale bank voor iedereen toegankelijk maken. Het zou toegang bieden tot een eenvoudig, kosteloos, risicovrij en vertrouwd digitaal betaalmiddel dat in het hele eurogebied wordt geaccepteerd.

Aldus Panetta. Hij voegt daaraantoe dat een digitale euro wellicht noodzakelijk wordt in een aantal situaties en verwijst hiermee naar de uitbraak van COVID-19.

In een aantal scenario’s kan een digitale euro noodzakelijk worden. Als mensen bijvoorbeeld terughoudend zouden worden om contant geld te gebruiken, als andere elektronische betaalmethoden onbeschikbaar zouden kunnen worden als gevolg van natuurrampen, of als buitenlandse digitale betaalmiddelen het binnenlandse geld grotendeels dreigen te verdringen.

Penatta meldt dat Europeanen steeds meer de voorkeur geven om contactloos te betalen. In Europa is het volume van transacties met contant geld van 79% in 2016 gedaald naar 73% in 2019. In dezelfde periode zijn contactloze transacties toegenomen van 19% naar 24%. De coronapandemie zal hoogstwaarschijnlijk ook een enorme impact hebben:

De trend naar girale betalingen is versneld door de pandemie. Het aantal online betalingen door huishoudens is sterk gestegen en er is een verschuiving naar contactloos betalen in winkels. Ongeveer 41% van de respondenten van een recente enquête zegt dat ze hun gebruik van contant geld hebben verminderd. De overgrote meerderheid van hen verwacht dat ze na de pandemie minder met contant geld zullen blijven betalen.

Toch zitten er ook haken en ogen aan het lanceren van een digitale euro, meldt Penatta, voornamelijk met betrekking tot cybersecurity en privacy.

Maar de invoering van een digitale euro kan voor uitdagingen zorgen. Sommige zijn technisch, zoals cyberrisico’s en de bescherming van privacy. Andere houden verband met de mogelijke impact op de activiteit van banken, op de financiële stabiliteit en op het monetair beleid.

De Bahama’s zijn onlangs het eerste land ter wereld geworden die een CBDC hebben gelanceerd: de sand dollar.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie