Simon Bosch Simon Bosch
10/07/2022 09:25 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2022 09:25

Ethereum is ‘overduidelijk’ een aandeel, volgens Michael Saylor

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum is ‘overduidelijk’ een aandeel, volgens Michael Saylor

Foto: Nimomose/Shutterstock

Als je de afgelopen paar jaar meer had verwacht van de stierenmarkt in cryptocurrencies, dan was je niet de enige. Veel van ons hadden verwacht dat we duidelijke regulatie zouden krijgen vanuit overheden, maar het tegenovergestelde was de realiteit. Uiteindelijk zou zelfs Ethereum (ETH) eronder lijden. Bitcoin (BTC) bull Michael Saylor vindt het terecht.

Vermogensbeheerder voorspelt bizarre groei voor Ethereum Layer-2’s
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum is aanpasbaar = aandeel

Hij werd geïnterviewd door Altcoin Daily en kreeg de vraag of het terecht is dat Ethereum een commodity (een grondstof) is volgens een nieuw wetsvoorstel in de Verenigde Staten. Saylor vindt dat volkomen onlogisch.

Het is uitgegeven via een Initial Coin Offering (ICO), er is een managementteam, er was ‘pre-mining’, er zijn continu hard-forks en er ligt een ‘bom’ onder de mining difficulty. [De overstap van Ethereum naar Proof-of-Stake] gaat de hele ETH-miningindustrie vernietigen. Het feit dat iemand in staat is om een complete industrie te vernietigen en vervolgens steeds van gedachte kan veranderen is het bewijs dat het een aandeel (een ‘security’) is en niet een commodity.

Een commodity kan niet worden uitgegeven [door een centrale partij], en je kunt er geen beslissingen over nemen. Als je een digitale grondstof wilt ontwikkelen, dan probeer je iets als digitaal goud te maken. Geen enkele gouddelver kan de eigenschappen van goud veranderen. Zeggen dat het goud nu staal is werkt niet.

Het feit dat je de meeste cryptocurrencies kunt aanpassen is wat ze een aandeel maakt. Een hard fork verandert het protocol. Als je het protocol genoeg aanpast, dan kun je het monetaire protocol ook veranderen. Dan zou het aan de Howie-test voldoen, waardoor het onder het hokje aandeel valt. Wat je wilt is een volledig decentraal protocol dat niemand kan veranderen, zelfs niet als ze het zouden willen.

Advertentie

Niets mis met aandelen

Het maakt weinig uit welke coin je het meest aantrekt, eigenlijk heeft hij wel gelijk. Hij noemt ook dat Securities and Exchange Commission (SEC) hoofd Gary Gensler meerdere malen heeft gezegd dat als een netwerk staking ondersteunt, dat het een aandeel is. Want op een commodity kun je geen dividend behalen – 1 kilogram goud blijft altijd hetzelfde gewicht.

Wel zegt hij dat er niets mis is met coins die eigenlijk aandelen zijn. ‘Dan is het gewoon een softwarebedrijf,’ zegt hij. Saylor is het hoofd van MicroStrategy, dat ook een softwarebedrijf is. Je moet het alleen wel registreren als je aandelen uitgeeft.

Het probleem is dat bijna geen enkel crypto-bedrijf daar zo’n licentie voor heeft aangevraagd, en alle tokens worden verhandeld op exchanges die geen licentie hebben. ‘Niemand weet wat er gaat gebeuren,’ zegt de bekende topman.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie