Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
02/09/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/09/2023 11:00

EU krijgt onverwachtse hulp bij de uitrol van digitale euro

Nieuws
digitale-euro-IBM-eu

Foto: Shutterstock/T. Schneider

International Business Machines Corporation, beter bekend als IBM, helpt de Europese Unie (EU) met het realiseren van de digitale euro. IBM is een wereldwijd technologiebedrijf dat oplossingen biedt op het gebied van hardware, software en diensten voor informatietechnologie. 5 leden van de consultancytak van het bedrijf hebben een aantal optimalisaties voorgesteld voor de wetgeving omtrent een digitale euro. Hieronder lees je een kort overzicht van de belangrijkste voorstellen.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Flexibiliteit en standaardisatie

IBM’s eerste suggestie is om te bouwen op bestaande sporen. Hoewel dit punt al is opgenomen in het voorstel van de Europese Commissie, geloven de consultants dat er ruimte is voor verdere uitbreiding. Ze benadrukken dat hierin eenvoud en herkenbaarheid essentieel zijn wil de eerste acceptatie van de digitale euro realiteit worden.

IBM wijst daarnaast op het belang om de digitale euro op een dusdanige manier te ontwerpen dat deze voldoet aan de behoeften van tussenpersonen. De toekomstige structuur van de digitale euro moet een divers en meerlagig systeem van tussenpersonen kunnen accommoderen. Dit betekent dat het ontwerp van de digitale euro rekening moet houden met de verschillende partijen (tussenpersonen) die betrokken zijn bij financiële transacties, zoals banken, betalingsproviders of andere financiële dienstverleners.

Standaardisatie was volgens de consultants ook essentieel om integratie en concurrentie te bevorderen. Dit houdt in dat zogenaamde application programming interfaces (API’s)aan algemene regels moeten voldoen. Een API is een set van definities en protocollen die het mogelijk maakt voor softwaretoepassingen om met elkaar te communiceren.

Daarnaast adviseerde het technologiebedrijf dat blockchain technologie de meeste voordelen biedt voor het bijhouden van de ledger van de digitale euro. IBM merkte op dat andere distributed ledger technologieën (DLT) ook uitkomst kunnen bieden.

Advertisement

Digitale euro geleidelijk introduceren

Als laatst adviseren de consultants om geleidelijk de digitale euro te introduceren door middel van een sandbox omgeving en een minimal viable product (MVP). Er wordt aanbevolen om te beginnen met een minimaal levensvatbaar product voor een snellere marktintroductie en om een sandbox te gebruiken om de complexiteiten van de operationele omgeving van de digitale euro aan te pakken. 

Dit is belangrijk om het product in een gecontroleerde setting te testen, feedback te ontvangen van gebruikers en om problemen vroegtijdig te identificeren en aan te passen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement