Erik Juffermans Erik Juffermans
18/10/2023 13:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/10/2023 13:28

Europa stelt startdatum vast voor cruciale crypto wetgeving

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa stelt startdatum vast voor cruciale crypto wetgeving

Foto: artjazz/Shutterstock

De Europese Unie is inmiddels al jaren bezig met een wetgevend kader voor de Europese crypto industrie. Het doel hiervan is om duidelijke regelgeving voor de Europese crypto-sector te hebben en om beleggers te beschermen tegen de valkuilen van de crypto-wereld.

Deze overkoepelende Europese crypto wet heet Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Het kan echter nog even duren voordat deze wet volledig is uitgerold.

Dinsdag kondigde de European Securities and Markets Authority (ESMA), de Europese financiële toezichthouder, aan dat MiCA pas vanaf december 2024 in werking zal treden

Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF’s nieuwe leven achter tralies
Van cryptokoning tot rijsthandelaar: SBF's nieuwe leven achter tralies

MiCA crypto wet actief vanaf december 2024

“Bezitters van cryptovaluta en cliënten van crypto dienstverleners zullen [tot december 2024] niet kunnen profiteren van EU-wetgevingen en beschermingen, zoals de mogelijkheid om klachten in te dienen tegen crypto dienstverleners bij hun nationale autoriteiten,” aldus de ESMA

Echter zijn deze regels en beschermingen voor beleggers ook na december 2024 geen garantie. Lidstaten van de EU hebben namelijk na dit moment de optie om crypto dienstverleners een “transitieperiode” van 18 maanden te bieden. 

“Dit betekent dat crypto bezitters en cliënten van crypto dienstverleners in sommige gevallen niet zullen profiteren van de rechten en de beschermingen die MiCA biedt tot 1 juli 2026.”

“Crypto blijft een risico”

Het gaat dus wellicht nog even duren. Totdat MiCA volledig in werking is getreden en lokale autoriteiten de mogelijke transitieperiode hebben opgeheven, zal de bestaande anti-witwaswetgeving van toepassing blijven op de crypto-sector

Daarnaast wijst ESMA erop dat ook met MiCA het investeren in crypto per definitie riskant is.

“ESMA herinnert bezitters van crypto en cliënten van crypto dienstverleners dat MiCA niet alle risico’s adresseert die verbonden zijn aan deze producten. Veel crypto assets zijn van nature zeer speculatief.”

De Europese Unie is, zoals gezegd, al lang bezig met het MiCA crypto raamwerk. In 2020 werd de wet officieel geïntroduceerd, maar de eerste plannen werden al opgezet in 2018. Mocht de wet daadwerkelijk in 2026 volledig in werking treden, dan zou het gehele proces bijna een decennia in beslag hebben genomen. 

Crypto Insiders is genomineerd!

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben een volledig nieuwe website, met een sterke focus op jou; de lezer. Vlak na de lancering hoorden we dat we genomineerd zijn voor een publieksprijs.

Het betekent veel voor ons als jullie even op ons stemmen, stemmen duurt een minuut – we beloven dat het het waard zal zijn. Stemmen doe je hier!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie