Roy van Krieken Roy van Krieken
31/05/2022 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2022 16:30

Europees Parlement wil regels over crypto transacties verscherpen

Nieuws
Europees Parlement wil regels over crypto transacties verscherpen

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

De Europese Unie zal binnenkort zich weer buigen over een mogelijk regelgevend stelsel dat betrekking heeft op de cryptocurrency industrie. Dit keer gaat het om de beruchte “travel rule”. Deze regel is van kracht op banken en aanbieders van betalingsdiensten en crypto. Het Europees Parlement gaat binnenkort echter kijken of het deze regelgeving scherper kan aantrekken voor crypto exchanges en brokers.

Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar

Travel rule aangescherpt voor crypto

De travel rule schrijft voor dat elke financiële transactie van meer dan 1.000 euro aan de financiële autoriteiten moet worden gemeld. Veelal wordt deze regel gezien als een uitstekende manier om het witwassen van geld tegen te gaan. De voorgestelde aanpassing van de regel waar het Europees Parlement binnenkort over gaat stemmen zal er echter voor zorgen dat deze drempelwaarde van 1.000 euro wordt verlaagd tot slechts vijf euro voor crypto exchanges.

Het aanpassen van de travel rule zou er feitelijk voor zorgen dat elke crypto exchange of broker alle transacties met een waarde van meer dan vijf euro moet bewaren en zou moeten kunnen aanleveren aan financiële instanties.

Hier zitten crypto exchanges en brokers natuurlijk niet op te wachten. Zij maken zich daarom ook hard tegen het voorstel. Desalniettemin lijkt een meerderheid van het Europees Parlement voorstander van het voorstel om de drempelwaarde te verlagen. Wederom ligt het tegengaan van witwassen en het financieren van terrorisme hieraan ten grondslag. Ajinkya Tulpule van crypto exchange bitFlyer zegt:

“Veel exchanges hebben er hard tegen gelobbyd, zoals je je kunt voorstellen, maar uit wat ik onlangs tijdens een gesprek met een lid van het Europees Parlement hoorde, is de meerderheid voorstander van het wegnemen van de drempel.”

Europa en crypto regelgeving

Het is niet bepaald de eerste keer dat Europese wetgevers crypto streng willen reguleren. Hoewel bepaalde regulatie natuurlijk wenselijk is, veel financiële instituties hebben een hekel aan onzekerheid wat betreft regulatie, bestaat er een kans dat de Europese Unie hier te streng optreedt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de crypto industrie in Europa.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Advertentie