Roy van Krieken Roy van Krieken
31/05/2022 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2022 16:30

Europees Parlement wil regels over crypto transacties verscherpen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europees Parlement wil regels over crypto transacties verscherpen

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

De Europese Unie zal binnenkort zich weer buigen over een mogelijk regelgevend stelsel dat betrekking heeft op de cryptocurrency industrie. Dit keer gaat het om de beruchte “travel rule”. Deze regel is van kracht op banken en aanbieders van betalingsdiensten en crypto. Het Europees Parlement gaat binnenkort echter kijken of het deze regelgeving scherper kan aantrekken voor crypto exchanges en brokers.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Travel rule aangescherpt voor crypto

De travel rule schrijft voor dat elke financiële transactie van meer dan 1.000 euro aan de financiële autoriteiten moet worden gemeld. Veelal wordt deze regel gezien als een uitstekende manier om het witwassen van geld tegen te gaan. De voorgestelde aanpassing van de regel waar het Europees Parlement binnenkort over gaat stemmen zal er echter voor zorgen dat deze drempelwaarde van 1.000 euro wordt verlaagd tot slechts vijf euro voor crypto exchanges.

Het aanpassen van de travel rule zou er feitelijk voor zorgen dat elke crypto exchange of broker alle transacties met een waarde van meer dan vijf euro moet bewaren en zou moeten kunnen aanleveren aan financiële instanties.

Hier zitten crypto exchanges en brokers natuurlijk niet op te wachten. Zij maken zich daarom ook hard tegen het voorstel. Desalniettemin lijkt een meerderheid van het Europees Parlement voorstander van het voorstel om de drempelwaarde te verlagen. Wederom ligt het tegengaan van witwassen en het financieren van terrorisme hieraan ten grondslag. Ajinkya Tulpule van crypto exchange bitFlyer zegt:

“Veel exchanges hebben er hard tegen gelobbyd, zoals je je kunt voorstellen, maar uit wat ik onlangs tijdens een gesprek met een lid van het Europees Parlement hoorde, is de meerderheid voorstander van het wegnemen van de drempel.”

Europa en crypto regelgeving

Het is niet bepaald de eerste keer dat Europese wetgevers crypto streng willen reguleren. Hoewel bepaalde regulatie natuurlijk wenselijk is, veel financiële instituties hebben een hekel aan onzekerheid wat betreft regulatie, bestaat er een kans dat de Europese Unie hier te streng optreedt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de crypto industrie in Europa.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie