Erik Juffermans Erik Juffermans
24/08/2023 10:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/08/2023 10:00

Failliete crypto beurs verspilt $50 miljoen per maand

Nieuws
Grote crypto beurs houdt miljoen over van hack, weigert terugbetaling

Foto: 0pen/Shutterstock

In november vorig jaar ging de grote crypto exchange FTX ten onder. Maar sindsdien is het beursplatform verwikkeld in talloze rechtszaken. Dat zijn rechtszaken met andere crypto bedrijven, maar zoals bekend, wordt ook voormalig topman Sam Bankman-Fried aangeklaagd. Dit blijkt een zeer kostbaar proces te worden.  

De kosten voor deze rechtszaken bedragen maar liefst 50 miljoen per maand, oftewel 1,5 miljoen per dag. Dit geld belandt in de zakken van advocaten en andere professionals en dat zit de schuldeisers natuurlijk niet lekker. Elke dollar die wordt uitgegeven is een dollar die niet naar de schuldeisers gaat. FTX klanten wachten nog altijd op hun geld.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Failliete crypto beurs maakt torenhoge kosten

In een faillissement hoorzitting op woensdag beklaagde het comité van schuldeisers zich over de absurde kosten.

“Ze hebben de kosten inmiddels laten oplopen tot 50 miljoen per maand in vergoedingen, met letterlijk honderden advocaten, financiële adviseurs en accountants fulltime in dienst. Elke dollar die zij ontvangen is in feite een dollar die schuldeisers niet krijgen.”

Aldus Kris Hansen, de advocaat die het comité vertegenwoordigt. Twee maanden geleden kwamen die astronomische kosten aan het licht toen een werknemer van een ander advocatenbureau door de kosten van FTX heen bladerde. Hij concludeerde toen dat de kosten tijdens de eerste zeven maanden na de val van FTX 200 miljoen dollar bedroegen.

Wel wees hij op de bewonderenswaardige inspanning die mensen leverden om geld van schuldeisers boven water te krijgen. Vooralsnog staan de voormalig klanten van FTX met lege handen. Of zij ooit nog hun geld terug zien is nog maar de vraag.

Het lot van FTX topman SBF

Zoals bekend wordt voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, aangeklaagd. Er hangen hem zeven aanklachten van fraude en witwassen boven het hoofd. Tot voor kort verbleef hij op borgtocht in zijn ouderlijk huis. Deze borgtocht is echter recent ingetrokken. Hij was in vrijheid klaarblijkelijk niet te vertrouwen. Hij heeft namelijk meerdere malen geprobeerd potentiële getuigen te beïnvloeden. Bankman-Fried zal zijn proces, dat in oktober van start gaat, in gevangenschap moeten afwachten.

Deze week kwam naar buiten dat Bankman-Fried onder erbarmelijke omstandigheden achter tralies verblijft. Zo zou hij volgens zijn advocaten enkel water, brood en soms wat pindakaas te eten krijgen. Hij is namelijk veganistisch en de gevangenis heeft geen speciaal menu voor hem. Ook zou hij al elf dagen zijn voorgeschreven medicijnen niet hebben ontvangen.

Het is geen beste situatie dus, maar de voormalig klanten van FTX zullen waarschijnlijk het lot van Bankman-Fried niet betreuren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement