Erik Juffermans Erik Juffermans
17/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2023 04:00

FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

Nieuws
FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

Foto: Dzelat/Shutterstock

Tussen maart en mei dit jaar nam de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) bijna 2 miljoen dollar aan crypto in beslag. Dat blijkt uit documenten die op 16 augustus openbaar zijn gemaakt. Het gaat om precies te zijn over 1,7 miljoen dollar, waarvan het grootste deel ethereum (ETH) is. De FBI heeft geen verdere details over de confiscaties bekendgemaakt. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De crypto buit van de FBI

Volgens de documenten confisceerde de FBI 147 duizend dollar in bitcoin (BTC), 800 duizend dollar in ethereum, bijna 800 duizend dollar in de stablecoins DAI en USDT en 20 duizend dollar in monero (XMR). 

De FBI geeft aan dat de assets rechtmatig in beslag zijn genomen vanwege “overtredingen van de federale wetgeving”. Er wordt, zoals gezegd, niet expliciet aangegeven wat de omstandigheden van de confiscaties zijn geweest. De kans is echter groot dat het te maken heeft met online scams. De FBI heeft de afgelopen tijd veelvuldig gewaarschuwd voor de aanwezigheid van crypto scammers.

Zo zegt de FBI dat slachtoffers van deze praktijken met malafide links in de val worden gelokt. Onwetende crypto beleggers worden op sluwe wijze van hun assets afhandig gemaakt. Ook waarschuwde de FBI in mei voor neppe crypto vacatures. Na het reageren op dergelijke vacatures worden slachtoffers gedwongen crypto fraude uit te voeren.

Rotte appel van de crypto industrie

Helaas blijven oplichters een rotte appel voor de crypto industrie. Scammers blijven erg actief en verzinnen constant nieuwe manieren om mensen te bestelen. Het werkt daarnaast zeer afschrikkend voor nieuwe investeerders. Zolang dit probleem blijft voortbestaan, zal het altijd een smet zijn op de sector.

Afgelopen week kwam er echter hoopgevend nieuws naar buiten. Een academisch team uit Californië lijkt met behulp van artificial intelligence een manier te hebben gevonden om crypto scammers op social media te identificeren. In een jaar tijd werden er 100 duizend scam-accounts betrapt. Hoewel dit aantal slechts het topje van de ijsberg is, is het zeker mooi nieuws.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie