Erik Juffermans Erik Juffermans
17/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2023 04:00

FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

Foto: Dzelat/Shutterstock

Tussen maart en mei dit jaar nam de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) bijna 2 miljoen dollar aan crypto in beslag. Dat blijkt uit documenten die op 16 augustus openbaar zijn gemaakt. Het gaat om precies te zijn over 1,7 miljoen dollar, waarvan het grootste deel ethereum (ETH) is. De FBI heeft geen verdere details over de confiscaties bekendgemaakt. 

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De crypto buit van de FBI

Volgens de documenten confisceerde de FBI 147 duizend dollar in bitcoin (BTC), 800 duizend dollar in ethereum, bijna 800 duizend dollar in de stablecoins DAI en USDT en 20 duizend dollar in monero (XMR). 

De FBI geeft aan dat de assets rechtmatig in beslag zijn genomen vanwege “overtredingen van de federale wetgeving”. Er wordt, zoals gezegd, niet expliciet aangegeven wat de omstandigheden van de confiscaties zijn geweest. De kans is echter groot dat het te maken heeft met online scams. De FBI heeft de afgelopen tijd veelvuldig gewaarschuwd voor de aanwezigheid van crypto scammers.

Zo zegt de FBI dat slachtoffers van deze praktijken met malafide links in de val worden gelokt. Onwetende crypto beleggers worden op sluwe wijze van hun assets afhandig gemaakt. Ook waarschuwde de FBI in mei voor neppe crypto vacatures. Na het reageren op dergelijke vacatures worden slachtoffers gedwongen crypto fraude uit te voeren.

Rotte appel van de crypto industrie

Helaas blijven oplichters een rotte appel voor de crypto industrie. Scammers blijven erg actief en verzinnen constant nieuwe manieren om mensen te bestelen. Het werkt daarnaast zeer afschrikkend voor nieuwe investeerders. Zolang dit probleem blijft voortbestaan, zal het altijd een smet zijn op de sector.

Afgelopen week kwam er echter hoopgevend nieuws naar buiten. Een academisch team uit Californië lijkt met behulp van artificial intelligence een manier te hebben gevonden om crypto scammers op social media te identificeren. In een jaar tijd werden er 100 duizend scam-accounts betrapt. Hoewel dit aantal slechts het topje van de ijsberg is, is het zeker mooi nieuws.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie