Erik Juffermans Erik Juffermans
17/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2023 04:00

FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

Foto: Dzelat/Shutterstock

Tussen maart en mei dit jaar nam de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) bijna 2 miljoen dollar aan crypto in beslag. Dat blijkt uit documenten die op 16 augustus openbaar zijn gemaakt. Het gaat om precies te zijn over 1,7 miljoen dollar, waarvan het grootste deel ethereum (ETH) is. De FBI heeft geen verdere details over de confiscaties bekendgemaakt. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De crypto buit van de FBI

Volgens de documenten confisceerde de FBI 147 duizend dollar in bitcoin (BTC), 800 duizend dollar in ethereum, bijna 800 duizend dollar in de stablecoins DAI en USDT en 20 duizend dollar in monero (XMR). 

De FBI geeft aan dat de assets rechtmatig in beslag zijn genomen vanwege “overtredingen van de federale wetgeving”. Er wordt, zoals gezegd, niet expliciet aangegeven wat de omstandigheden van de confiscaties zijn geweest. De kans is echter groot dat het te maken heeft met online scams. De FBI heeft de afgelopen tijd veelvuldig gewaarschuwd voor de aanwezigheid van crypto scammers.

Zo zegt de FBI dat slachtoffers van deze praktijken met malafide links in de val worden gelokt. Onwetende crypto beleggers worden op sluwe wijze van hun assets afhandig gemaakt. Ook waarschuwde de FBI in mei voor neppe crypto vacatures. Na het reageren op dergelijke vacatures worden slachtoffers gedwongen crypto fraude uit te voeren.

Rotte appel van de crypto industrie

Helaas blijven oplichters een rotte appel voor de crypto industrie. Scammers blijven erg actief en verzinnen constant nieuwe manieren om mensen te bestelen. Het werkt daarnaast zeer afschrikkend voor nieuwe investeerders. Zolang dit probleem blijft voortbestaan, zal het altijd een smet zijn op de sector.

Afgelopen week kwam er echter hoopgevend nieuws naar buiten. Een academisch team uit Californië lijkt met behulp van artificial intelligence een manier te hebben gevonden om crypto scammers op social media te identificeren. In een jaar tijd werden er 100 duizend scam-accounts betrapt. Hoewel dit aantal slechts het topje van de ijsberg is, is het zeker mooi nieuws.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie