Simon Bosch Simon Bosch
01/06/2022 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2022 17:00

Fed geldprinter gaat uit: berenmarkt voor crypto?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Fed geldprinter gaat uit: berenmarkt voor crypto?

Foto: Angel Soler Gollonet/Shutterstock

Zoals vanochtend in de bitcoin (BTC) marktupdate op Crypto Insiders al was te lezen, maakt de Federal Reserve vandaag rechtsomkeert met zijn beleid. Sinds het begin van de corona-pandemie lag de nadruk op het verlagen van rentes en de economie stimuleren met nieuw geld, maar nu is het beleid van de Amerikaanse centrale bank exact het tegenovergestelde. De rentes worden al langzaam opgevoerd, en nu gaat ook de geld printer uit. De financiële steun wordt zelfs ‘negatief’, schrijft Reuters.

Ondanks bitcoin’s prijsstijging gelooft retail ‘nog niet in de hype’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Fed wil inflatie remmen

De Fed is de balans namelijk aan het verkleinen, wat ook wel quantitative tightening (QT) wordt genoemd. Dat betekent dat de activa die de centrale bank op de balans heeft staan, weer opgekocht moeten worden door commerciële banken, wat de economie remt. De financiële steun wordt dus weer ingetrokken. De centrale bank hoopt zo de inflatie te verminderen.

De Federal Reserve wil in de komende drie maanden de balans met $47,5 miljard USD per maand te verkleinen. Na die drie maanden wordt dit bedrag verhoogd naar in totaal $95 miljard per maand. Dat is bijna niets, aangezien er ongeveer $9 biljoen op de balans staat. Toch heeft een klein beetje kwantitatieve verstrakking vaak een groot effect, zoals we in 2018 zagen. Maar op de lange termijn is het effect wellicht groter. Als dit zo doorgaat is de balans tegen 2023 zo’n $7,6 miljard lichter.

Advertentie

Slecht nieuws voor crypto?

Vaak is echter gevolg van dit beleid een crash op meer risicovolle markten als aandelen, en cryptocurrency wordt dan mogelijk meegetrokken. Het is echter maar de vraag of het overheidsinstituut zo ver zal gaan, omdat dit de economie kan destabiliseren. Elke QT-periode leidde tot nu toe tot een crash en vervolgens juist meer geld printen. Maar het afgelopen decennium hadden we geen inflatie, en nu wel. Het zou dus tot hetzelfde verhaal helemaal opnieuw kunnen leiden, maar ook tot iets totaal anders.

De beruchte Twitteraar CryptoWhale zegt op Twitter dat bitcoin (BTC) nog nooit een stierenmarkt heeft doorgemaakt terwijl de centrale bank aan de teugels trekt. De inflatie is wereldwijd één van de belangrijkste problemen. “De mega-crash is niet te voorkomen.” Crypto-econoom Economizer geeft een wat genuanceerder analyse van de situatie. Ook hij denkt dat het niet positief is voor crypto, maar hij denkt wel dat we een slag om de arm moeten houden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie