Simon Bosch Simon Bosch
27/03/2022 17:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2022 17:11

Federal Reserve-gouverneur: blockchain is ‘compleet overgewaardeerd’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Federal Reserve-gouverneur: blockchain is ‘compleet overgewaardeerd’

Foto: Sashkin/Shutterstock

Cryptocurrencies en blockchain zijn technieken die de wereld voorgoed zullen veranderen. Maar dat was het internet ten tijde van de DotCom-bubbel ook. Hoe de komende jaren zullen verlopen zal alleen de tijd uit kunnen wijzen. Maar we kunnen wel afgaan op wat invloedrijke mensen zeggen. Ditmaal is een gouverneur van de Amerikaanse centrale bank aan de beurt.

Federal Reserve-gouverneur Christopher Waller sprak tijdens een online discussie met ‘CB and DC’, een soort forum dat is opgericht door een aantal centrale banken en universiteiten. Onder andere de Bank of Canada en de BIS (Bank for International Settlements) Waller zit in de directie van de Federal Reserve en heeft daardoor een zeg over wat er gebeurt met het monetaire beleid in de VS. Opvallend genoeg noemde hij blockchain-technologie ‘enorm overgewaardeerd.’

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CBDC oplossing op zoek naar een probleem

Hij is niet alleen sceptisch rondom cryptocurrencies, hij is zelfs kritisch op de onderzoekspapers omtrent CBDC’s van de Federal Reserve zelf. Hij noemt de onderzoeken ‘infomercials.’ Ze voegen volgens hem weinig toe omdat de onderzoeken uitgebreid alle ‘toeters en bellen’ noemen om consumenten af te leiden van de vraag of ze het in de praktijk wel nodig hebben.

Ook benadrukt hij dat de Federal Reserve historisch gezien een rol op de achtergrond had in markten. Hij betwijfelt of er een reden zal zijn voor centrale banken om Central Banks Digital Currencies (CBDC’s) uit te rollen. “Welk probleem in financiële markten zou leiden tot het vervangen van een 100 jaar oud systeem door een retail-CBDC?” vroeg hij zich af. Hij vindt het dus eerder een oplossing die op zoek is naar een probleem.

Advertentie

Concurrentie vanuit stablecoins

Gary Gorton, professor van Finance aan de Universiteit van Yale, heeft een ander perspectief. Elke overheid op aarde heeft een monopolie over het creëren van geld, vanwege financiële stabiliteit. Er was weinig reden om daarover na te denken, maar stablecoins kunnen volgens de professor een probleem vormen als ze blijven groeien en geld van de centrale bank wegconcurreren. Geldmarkten worden volgens Gorton nu al beïnvloed.

Ook interessant is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een ‘retail-CBDC’ en een tweede vorm, die over het algemeen ‘wholesale-CBDC’ wordt genoemd. Dit kan slaan op kleine verschillen die kunnen bestaan tussen bijvoorbeeld geld dat we in een supermarkt kunnen gebruiken en geld dat zich in geldmarktfondsen bevindt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie