Timo Bult Timo Bult
18/11/2019 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2019 07:00

Federal Reserve noemt stablecoins een mogelijk gevaar voor de financiële stabiliteit

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft een rapport uitgebracht over financiële stabiliteit. In dit rapport gaat de ‘Fed’ onder andere in op de ontwikkelingen rondom stablecoins. Zo zouden projecten als Facebooks Libra de potentie hebben om op grote schaal geadopteerd te worden, echter zijn er ook risico’s voor de financiële stabiliteit, aldus de Fed in het rapport.
Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde is gelinkt aan een onderliggende activa, bijvoorbeeld de dollar of goud. Ze zouden volgens de Fed bestaande betaalmethoden kunnen aanvullen, mits goed ontworpen en gereguleerd. Dat stablecoins als Facebooks Libra zich snel wereldwijd kunnen uitbreiden dankzij de enorme aantallen gebruikers van dergelijke platformen brengt een hoop uitdagingen met zich mee.
Deze wereldwijde stablecoins kunnen een risico vormen voor de financiële stabiliteit, zo stelt de Fed. Mocht een netwerk waarop een dergelijke stablecoin is gebaseerd worden verstoord dan kan dat andere delen van het financiële systeem ook verstoren. Als voorbeeld noemt de Fed het volgende:

Het onvermogen om op aanvraag stablecoins om te zetten in nationale valuta of om betalingen op tijd af te wikkelen, kan krediet- en liquiditeitsdislocaties in de economie veroorzaken. Als de krediet-, liquiditeits-, markt- en operationele risico’s van een stablecoin niet effectief worden beheerd, kan dit een verlies aan vertrouwen met zich meebrengen. Dit verlies van vertrouwen kan leiden tot een run, waarbij veel houders tegelijkertijd hun stablecoin proberen te liquideren. In een extreem scenario kunnen houders dit mogelijk niet doen, met mogelijk ernstige gevolgen voor de binnenlandse of internationale economische activiteit, activaprijzen of financiële stabiliteit.

De Federal Reserve stelt daarom de ontwikkelingen van deze wereldwijde stablecoin-netwerken goed in de gaten te blijven houden. Een stablecoin moet daarnaast voldoen aan alle toepasselijke wettelijke eisen voordat het gelanceerd mag worden.
Facebook probeert ondertussen te voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast kreeg de social media-gigant ook te maken met tegenwind in andere landen. Daarom stelde het in oktober voor om een reeks aan stablecoins uit te brengen welke worden gekoppeld aan verschillende fiatvaluta.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie