Experts twijfelen aan haalbaarheid Bitcoin-plannen
Foto: lev radin/Shutterstock
De Amerikaanse verkiezingen komen eraan, en dat houdt iedereen al maanden bezig. Donald Trump, die ooit op X zei geen fan van crypto te zijn, heeft zijn standpunt radicaal veranderd. In zijn huidige campagne profileert hij zich als een Bitcoin-voorstander. Maar kan hij ook echt zijn beloften waarmaken? Laten we enkele van zijn plannen onder de loep nemen.
Ontslaan van SEC-voorzitter Gary Gensler
Een belangrijk punt op zijn agenda is het ontslaan van Gary Gensler, de voorzitter van de US Securities and Exchange Commission (SEC), vanwege zijn onduidelijke beleid. De president kan de voorzitter van de SEC echter niet zomaar ontslaan. Hiervoor is een gegronde reden vereist, zoals wanprestatie. SEC-voorzitters dienen meestal hun volledige termijn uit om hun onafhankelijkheid te waarborgen, zelfs bij een wisseling van president.
Daarnaast wil Trump de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC) in de VS blokkeren. Hij ziet dit als een risico voor de financiële vrijheid van burgers, omdat een digitale munt onder controle van de overheid meer toezicht mogelijk maakt op individuele transacties. Trump gelooft dat een CBDC de privacy ondermijnt en wil dus de vrijheid van burgers in de financiële sector behouden.
De VS als enige BTC mining industrie
Ook wil Trump Bitcoin-mining naar eigen bodem halen. In een bericht op zijn eigen social media platform Truth Social zei hij dat alle bitcoin dat momenteel nog niet gemined is (zo’n 10%) in de Verenigde Staten gemined wil hebben.
Dit plan is in de praktijk echter helemaal niet mogelijk omdat het in strijd is met de decentrale aard van bitcoin. De verspreiding van miners over de wereld beperkt het risico dat een land te veel controle krijgt over het Bitcoin-netwerk. Een volledige concentratie in de VS zou een beveiligingsrisico vormen en de ideologie van decentralisatie tegenwerken.
Daarnaast hoopt Trump dat de VS al zijn huidige Bitcoin kan behouden om de oplopende staatsschuld te verlagen. Echter, het merendeel van deze Bitcoin is in beslag genomen in fraudezaken en behoort aan de slachtoffers van deze misdaden. Dit maakt het realiseren van zijn plan aanzienlijk complexer.
Trump heeft nog meer plannen voor de crypto-industrie. Zo wil hij een crypto-adviesraad oprichten om duidelijke regels te formuleren. Daarnaast streeft hij naar wettelijk vastgelegde rechten voor zelfbewaring van digitale activa, zodat gebruikers beter beschermd zijn tegen overheidsinmenging. Deze stappen zijn gericht op het versterken van de crypto-sector en het beschermen van gebruikers. Met al deze uitspraken is het spannend of Trump zijn crypto-beloften kan waarmaken of dat het slechts geklets is in de verkiezingsstrijd!
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram