Roy van Krieken Roy van Krieken
22/03/2022 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/03/2022 15:30

Gebruiken Russen wel echt bitcoin om sancties te omzeilen?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Gebruiken Russen wel echt bitcoin om sancties te omzeilen?

Foto: Pavel Bobrovskiy/Shutterstock

Sinds de invasie van Oekraine door buurland Rusland staat de wereld op zijn kop. De reactie vanuit het Westen op de oorlog was heftig. Er werd een gigantisch sanctie-pakket gestort op de Russische elite en de Russische economie werd op grote schaal aan banden gelegd. De vrees was dat Russen in grote getalen onder deze sancties uit zouden kunnen komen door gebruik te maken van de crypto industrie. Volgens mede-oprichter van het crypto-onderzoeksbureau Chainalysis, Jonathan Levin, lijkt hier echter helemaal geen sprake van.

Bitcoin, goud en zilver krabbelen op na extreem volatiel oorlogsweekend
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto en sancties

In een interview met Bloomberg Technology liet Levin onder meer weten hij hij en zijn bedrijf tools hebben ontwikkeld die bedrijven kunnen helpen bij het naleven van Westerse sancties jegens Rusland. Het opsporen van manieren waarop sancties omzeild kunnen worden binnen de crypto industrie is voor veel crypto bedrijven vandaag de dag uiteraard enorm van belang.

“We kijken naar alle in- en uitstappunten van de Russische economie in cryptocurrencies en volgen veranderingen in liquiditeit en veranderingen in volumes van verschillende patronen van transacties om echt te begrijpen of er een systemische verandering is geweest in de manier waarop mensen cryptocurrency gebruiken in Rusland en mogelijk sancties ontduiken.”

Westerse overheden en regulatoren vreesden hier voor. Om die reden werd onder meer een oproep gedaan aan crypto exchanges zoals Coinbase en Kraken om Russische gebruikers van hun handelsplatformen te weren. Chainalysis heeft de mogelijkheid dat cryptocurrencies worden gebruikt door Russen stevig onder de loep heeft genomen en hun conclusie is duidelijk: Er is geen substantieel bewijs dat Rusland de crypto industrie gebruikt om onder Westerse sancties uit te komen. 

“Tot nu toe zien we geen systematisch gebruik van cryptocurrency om sancties te omzeilen, waar mensen zich in het begin zorgen over maakten.”

Crypto regulatie

Daarnaast geeft Levin aan dat de situatie in Oekraine en de daaropvolgende sancties hebben aangetoond dat de crypto industrie prima in staat is om te voldoen aan de eisen van overheden wat betreft het naleven van sancties. Volgens Levin onderstreept dit de legitimiteit en het nut van de crypto industrie voor regulatoren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie