Nick de Jong Nick de Jong
23/05/2024 13:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2024 10:57

Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'

Foto: Drop of Light/Shutterstock

De wet- en regelgeving rondom cryptocurrencies is al jaren in beweging. Landen proberen een kader te scheppen waarin betere mogelijkheden zijn voor toezicht en handelaren beter worden beschermd. In de Verenigde Staten werd afgelopen woensdag gestemd over een nieuw wetsvoorstel.

Cryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingen
Cryptogemeenschap juicht na positieve uitslag Europese verkiezingen

Cryptowet: belangrijke stap naar duidelijk kader

Eerder deze week stemde het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten over een nieuwe cryptowet. Dit huis is vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland. Na deze stemronde moet de cryptowet dus nog langs het Amerikaanse Senaat.

Uit het resultaat van de stemming bleek dat maar liefst 279 leden hadden gestemd vóór de nieuwe wet, terwijl 136 leden tegen stemden. Van de democraten stemden 71 leden toch voor de cryptowet, waaronder de voormalig voorzitter van het Huis Nancy Pelosi. Volgens haar is dit de eerste stap naar een regulerend kader voor digitale bezittingen. Maar de wet moet nog verder worden ontwikkeld samen met het Senaat en de Biden Administration.

Advertentie

FIT21 bevat regels voor digitale effecten als bitcoin

De nieuwe wet draagt de naam Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21). Gevolg van de wet is dat er meer macht en geld naar de Commodity Futures Trading Commission gaat. Zo kunnen zij beter toezicht houden op de crypto spot markten en digitale effecten zoals bitcoin (BTC).

Ook stelt FIT21 een proces op om handel op de secundaire markt van digitale grondstoffen mogelijk te maken, wanneer deze eerder werden aangeboden als onderdeel van een investeringscontract.

Naast het proces bevat de wet ook onderdelen over stablecoins en anti-witwasmaatregelen. Men verwacht niet dat het wetsvoorstel dit jaar nog behandeld zal worden door het Senaat. Het lijkt meer in de lijn der verwachting te liggen dat de wet begin volgend jaar zal worden behandeld.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meningen over het resultaat zijn verdeeld

Belanghebbende bij de nieuwe wetgeving zijn verdeeld over het resultaat. Zo vertelde Patrick McHenry als voorzitter van de House Financial Services dat zij hopen zoveel mogelijk uit de nieuwe wetgeving te halen. Zijn termijn als voorzitter komt volgend jaar tot een einde, maar voor het zover is zal alles uit de kast getrokken worden.

De directeur government relations van de Blockchain Association, Ron Hammond, meent dat de mening over cryptocurrency aan het veranderen is. Volgens hem zou er in een tijdsbestek van twee dagen een grote verschuiving hebben plaatsgevonden in meningen over de digitale bezittingen. Tegen nieuwssite The Block vertelt hij zijn verwachtingen.

“De mening over cryptocurrencies lijkt niet alleen effect te hebben op het wetsvoorstel, maar mogelijk zelfs ook op toegeëigende bevoegdheden van de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC). Daarnaast heeft de ommezwaai mogelijk te maken met de aanstaande presidentsverkiezingen,” aldus Hammond.

Maar niet iedereen is te spreken over de nieuwe wetgeving. Zo noemde Maxine Waters, een democratisch lid van het House Financial Services Committee, FIT21 een van de slechtste wetsvoorstellen die zij ooit had gezien.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Cryptobeurs Bybit reageert op geruchten over Tether verbod in Europa
Cryptobeurs Bybit reageert op geruchten over Tether verbod in Europa
Advertentie