Tim Kamp Tim Kamp
29/03/2024 19:42 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 15:41

Hoe een ‘cryptomixer’ ontwikkelaar 1 miljard euro heeft witgewassen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hoe een 'cryptomixer' ontwikkelaar 1 miljard euro heeft witgewassen

Foto: rafapress/Shutterstock

Het verhaal van hoe een ogenschijnlijke ‘boy next door’ betrokken raakte bij het witwassen van meer dan een miljard dollar aan misdaadgeld heeft de cryptowereld doen huiveren. Alexey Pertsev, een Nederlandse Rus en begaafde IT-specialist, kwam in de schijnwerpers te staan van een internationaal schandaal. Een verhaal dat zich afgelopen week ontwikkelde in het Brabantse ‘s- Hertogenbosch, waar hij voor de rechter verscheen.

Voor 33% van de Amerikanen is crypto een factor in verkiezingen
Voor 33% van de Amerikanen is crypto een factor in verkiezingen

Nederlandse Rus blijkt digitale misdadiger

Het begon allemaal met een online bankroof van ongekende omvang. In maart 2022 werden spelers van de populaire videogame Axie Infinity geconfronteerd met een verwoestende diefstal van $625 miljoen aan digitale valuta. Deze digitale inkomsten, waar sommige spelers zelfs van leefden, werd genadeloos geplunderd door hackers.

Terwijl de FBI al snel wees naar de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus als de mogelijke daders achter deze megakraak, leidde het onderzoek uiteindelijk naar de stad Amstelveen. Daar werd Alexey Pertsev al gauw gearresteerd.

Pertsev is een van de ontwikkelaars van Tornado Cash: een online dienst die de herkomst van cryptomunten verhult. Hij werd beschuldigd van het faciliteren van het witwassen van de gestolen miljoenen. Het Openbaar Ministerie eiste 64 maanden cel tegen de Amstelvener.

Wat volgde was een schokkende onthulling van de duistere praktijken die plaatsvonden in de wereld van Tornado Cash. Terwijl deze cryptodienst oorspronkelijk bedoeld was als een instrument voor privacybewuste individuen, werd het al snel een broeinest van criminele activiteiten. Met transacties tot wel $7 miljard in slechts drie jaar tijd, bleek Tornado Cash een cruciale rol te spelen in het verbergen én laten verdwijnen van gestolen geld.

Tornado Cash trok daardoor de aandacht van het Financial Advanced Cyber Team (FACT), dat onderdeel uitmaakt van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Die laatste instantie startte een onderzoek. De FIOD-onderzoekers ontdekten maar liefst 36 digitale bankovervallen. Hierdoor zouden hackers naar schatting in totaal $1,2 miljard hebben kunnen witwassen.

Of het ook echt de bedoeling van Pertsev was? In een gezamenlijke chat van de oplichters hebben zij het kort over de grootste hack van $625 miljoen. Pertsev reageert met ‘lol’.

“In grote hoeveelheden komt het gestolen geld binnen bij Tornado Cash. Elke seconde. En blijkbaar was het ook nog grappig”, aldus de officier van justitie.

Advertentie

Pertsev: meer dan slechts een ontwikkelaar

Ondanks Pertsev’s bewering dat hij slechts een ontwikkelaar was van Tornado Cash, toonde het bewijs anders aan. Zijn betrokkenheid bij de groei van het platform en zijn aanzienlijke financiële belangen maakten duidelijk dat hij niet slechts een passieve speler was in dit spel.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de Rus alle aantijgingen te makkelijk van zich afschuift. Hij verdiende er namelijk goed geld aan, zo benadrukte de officier tijdens de zitting:

“Hij en zijn twee partners hadden zichzelf een groot aandelenpakket toegeëigend. Hoe groter het succes, hoe rijker hun bankrekening werd.”

Die prognose werd bevestigd toen de man in Amstelveen werd aangehouden: Pertsev reed namelijk een dure Porsche. Verder leggen de opsporingsdiensten beslag op zijn totale vermogen van 1,5 miljoen. Hieronder vallen onder meer zijn vermogen aan crypto en een Zwitserse bankrekening. Volgens het OM zou hij het tienvoudige verdiend hebben met Tornado Cash.

Het OM ziet de geldstroom voor Pertsev als reden om niet te stoppen met zijn criminele activiteiten.

“Je hebt een inspanningsverplichting om criminaliteit te voorkomen. De waarschuwingen van beroofde bedrijven en particulieren bleven maar komen. Hartenkreten. Maar er werd bewust weggekeken en men ging weer over tot de orde van de dag.”

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie