Roy van Krieken Roy van Krieken
04/12/2023 17:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2023 14:36

Hoe Noord-Koreaanse hackers miljarden aan crypto stelen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hackersgroep komt op dreef en steelt $240 miljoen aan crypto

Foto: Gwoeii/Shutterstock

In de schaduwrijke wereld van cybercriminaliteit is Noord-Korea een prominente speler geworden. Volgens een recent rapport van het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Recorded Future, hebben Noord-Koreaanse hackers sinds 2017  maar liefst ongeveer $3 miljard aan crypto gestolen. Opvallend is dat meer dan de helft van dit bedrag in het afgelopen jaar is ontvreemd, wat wijst op een alarmerende toename van hun criminele activiteiten.

Pro-crypto lobby krijgt megabedrag van bekende Winklevoss tweeling
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Een financiële windvlaag voor Noord-Korea

Deze digitale diefstallen hebben een aanzienlijke impact op de Noord-Koreaanse economie. Het in 2022 gestolen bedrag, geschat op $1,7 miljard, is equivalent aan ongeveer 5% van de totale economie van Noord-Korea of 45% van het militaire budget van het land. Ter vergelijking, deze som is bijna tien keer meer dan de waarde van de Noord-Koreaanse export in 2021, die op een luttele $182 miljoen werd geschat. Dit onderstreept de omvang en het belang van deze criminele activiteiten voor het land.

Aanvankelijk richtten Noord-Koreaanse hackers zich op Zuid-Korea. Echter, met de tijd hebben ze hun operaties wereldwijd uitgebreid. Deze toename in schaal en reikwijdte is mede mogelijk gemaakt door de vermeende steun van de Noord-Koreaanse regering. Deze hackers staan onder direct toeziend oog van de overheid.

Advertentie

Een uitdaging voor crypto en sancties

Deze groei in cybercriminaliteit heeft ook geleid tot een toename van de complexiteit van de aanvallen. Blockchain-analysebedrijf Chainalysis merkt op dat Noord-Koreaanse hackers fondsen door crypto mixers zoals Tornado Cash en Sinbad verplaatsen in een veel hoger tempo dan andere criminele groepen.

Deze ontwikkelingen tonen aan hoe cybercriminaliteit nog steeds een groot probleem is binnen de cryptocurrency wereld. De doeltreffendheid en schaal van deze operaties benadrukken niet alleen de kwetsbaarheid van digitale activa, maar roepen ook vragen op over de veiligheid en stabiliteit van de crypto-markt. Terwijl overheden en bedrijven worstelen met het opsporen en tegengaan van dergelijke misdaden, blijft de cryptogemeenschap waakzaam en zoekt ze naar manieren om hun activa te beschermen tegen dergelijke geavanceerde bedreigingen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie