Erik Juffermans Erik Juffermans
25/03/2024 14:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2024 13:47

IJsland wil bitcoin miners het land uit hebben

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
IJsland wil bitcoin miners het land uit hebben

Foto: Boyloso/Shutterstock

IJsland is een walhalla voor bitcoin (BTC) miners. Zo zijn de energievoorzieningen in het land grotendeels duurzaam. Ook zijn de lage temperaturen gunstig voor de bitcoin miningapparatuur. De IJslandse overheid is echter niet zo blij met de bitcoin miners.

Katrin Jakobsdottir, de minister president van IJsland, heeft aangegeven voedselzekerheid te willen prioriteren over financiële inkomsten, en de miners niet meer in het land wil hebben. Dit meldt de Financial Times.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Miners gebruiken meer energie dan huishoudens

Volgens Jakobsdottir is de wereld aan het veranderen, en is het van cruciaal belang dat IJsland minder afhankelijk wordt van buitenlands handel als het gaat om voedselinkomsten. Om deze zelfvoorzienende strategie te realiseren is voldoende energie nodig. Deze winter zagen IJslandse vissers zich nog gedwongen om olie- en dieselgeneratoren te gebruiken vanwege elektriciteittekorten.

Ondertussen verbruiken tientallen bitcoin mining bedrijven in IJsland in totaal 120MW aan elektriciteit. Dit is meer dan het energieverbruik van alle IJslandse huishoudens samen. Dit is volgens de minister van milieuzaken van IJsland een “onacceptabele” situatie.

Minister president Jakobsdottir meent dat de duurzame energie beter gebruikt kan worden door huishoudens en industrieën zoals de voedselindustrie. De prioriteit moet volgens haar liggen op de inwoners van IJsland.

Advertentie

“Geen plek voor bitcoin miners”

IJsland is zoals gezegd momenteel grotendeels afhankelijk van buitenlandse import als het gaat om voedselvoorzieningen. Bijna 100 procent van de granen en meer dan de helft van alle groentes komen uit het buitenland. Vooral Frankrijk en Nederland zijn hierbij belangrijke handelspartners.

Met de huidige boerencrisis in het vasteland van Europa wil IJsland stappen gaan zetten om meer zelfvoorzienend te worden. Zo wordt er hard gewerkt aan plannen om de lokale voedselindustrie te laten groeien.

Vanwege het gelimiteerde daglicht en de lage temperaturen in IJsland zal dit een energie intensief proces worden. Het “verspillen” van kostbare duurzame energie aan het minen van bitcoin heeft volgens Jakobsdottir binnen deze strategie geen plek.

“Bitcoin is een globaal onderwerp, maar datacenters in IJsland verbruiken een significant deel van onze groene energie. Bitcoin en cryptocurrencies, die veel energie verbruiken, zijn geen onderdeel van onze missie.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Mining nieuws

SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?
SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?
Bitcoin miners dumpen plotseling veel BTC op de markt
Bitcoin miners dumpen plotseling veel BTC op de markt
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Advertentie