Rico Engelbarts
11/04/2018 12:57 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2018 12:57

India kijkt naar blockchain in strijd tegen nepmedicijnen

Nieuws
india kijkt naar blockchain technologie om nep medicijnen tegen te gaan

Een zeer invloedrijke denktank binnen de Indiase overheid werkt naar verluidt aan een blockchain-oplossing (Proof of Concept (PoC)) om de wereld van namaak geneesmiddelen te lijf te gaan.
Het National Institute of Transforming India (NITI Aayog), de belangrijkste denktank van India, is, volgens de lokale Factor Daily, van plan het PoC tegen het einde van het jaar op te leveren ter implementatie in 2019.
Volgens een rapport uit 2017 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn ongeveer 20% van de medicijnen die in India worden verkocht niet toereikend of vervalst. Het rapport suggereert ook dat 35% van de wereldwijd verkochte namaakmedicijnen uit India komt, wat het aanzienlijke probleem onderstreept.
Een anonieme NITI Aayog functionaris beschrijft in de publicatie:
We nemen die namaak medicijnen allemaal en ik ben er zeker van dat mensen eraan dood gaan. Een manier om dat in te dammen, is de hele supply chain op de blockchain te plaatsen.
In het concept zullen volgens de functionaris unieke identificatiecodes of -nummers gekoppeld worden aan afzonderlijke medicijnen die vervolgens met behulp van blockchaintechnologie door de hele supply chain gevolgd kunnen worden. Consumenten kunnen ook een QR-code of barcode op het geneesmiddel scannen met hun smartphone-app op het moment van aankoop. Zo is voor de consument de productiebron en de hele geschiedenis van het supply chain-proces te achterhalen.
Wanneer het medicijn wordt verkocht, wordt de unieke code gecontroleerd op de blockchain om ervoor te zorgen dat dezelfde ID niet wordt gedupliceerd en gebruikt voor valse medicijnen, voegde de functionaris toe.
De totale farmaceutische industrie van $28 miljard in India zou het concept steunen, hoewel er enige vrees bestaat voor de kosten.
“Nep geneesmiddelen zijn een zorgelijk punt en als blockchain deze industrie kan helpen om dit probleem op te lossen, dan zijn wij  in staat om het te doen” zei D.G. Shah, secretaris-generaal van de industrie lobby Indian Pharmaceutical Alliance, over het concept. “Als de overheid bereid is om dat te beschouwen als een extra kostenpost en het wilt compenseren, zullen ze geen bezwaar hebben” voegde hij eraan toe.
De functionaris wees ook op de zorgen voor de korte termijn omtrent het implementeren van blockchaintechnologie voor de gehele geneesmiddelenvoorraad van het land. “Extra barcodes zullen op korte termijn resulteren in een productieverlies van 25%”, voegde Shah toe, daarbij verwijzend naar een ontoereikende capaciteit om geneesmiddelen te verpakken.
Daarnaast liet een andere hoge NITI-functionaris weten dat de denktank al een technologiepartner heeft gevonden voor de PoC trial. Momenteel is het NTI naarstig op zoek naar een partner om het streven naar een blockchain uit te voeren en de blockchain uiteindelijk te implementeren.
De talrijke blockchain inspanningen van de Amerikaanse overheid, zowel federaal als in een aantal staten, sluiten aan bij het mandaat van de Indiase premier, die onlangs heeft opgeroepen tot “snelle aanpassing van disruptieve technologieën zoals blockchain” in de samenleving.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement